in

Objavljeno kako će izgledati covid-putovnice

Screenshot

Definiran je sadržaj certifikata o cijepljenju, odnosno covid-putovnica na razini Europske unije. Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, naziv cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te bar kod kojim će se moći očitavati podaci.

Dodatno je pojasnio kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o sadržaju koji bi morao sadržavati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, covid-putovnica.

“Postignut je dogovor o samom sadržaju certifikata. On treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva”, objasnio je Capak.

Covid-putovnice najranije za tri mjeseca

Također, trebala bi biti navedena i država. “S obzirom na to da se ide na smart rješenje”, kaže za Jutarnji list Capak, “trebat će do tri mjeseca da to profunkcionira. Naime, još uvijek se na razini Unije razgovara hoće li građani koji su se cijepili dobiti smart kartice ili će imati kod koji će se moći očitati na mobitelu.” 

Ipak, za početak korištenja potvrda o cijepljenju kao covid-putovnica za prelazak granice moglo bi proći i više od tri mjeseca, a to ovisi o tome hoće li tada cjepivo biti dostupnije puno većem broju ljudi u Europskoj uniji nego što je to sada slučaj.

“Zasad nijedna zemlja EU nije dovela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju. Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice, sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali sada još postoji puno pitanja i kontroverzi”, rekao je jučer Capak na presici Stožera. 

Pepco povlači niz proizvoda, predstavljaju ozbiljan rizik

POREČ: Novi asfalt u Brčićima i Vlašićevoj, slijede nova asfaltiranja