in

Obnova novigradske Ulice Zidine kao pilot projekt obnove cijele starogradske jezgre

Početak radova u Ulici Zidine/Grad Novigrad

U tijeku su radovi na rekonstrukciji fekalnog, vodovodnog i hidrantskog ogranka u ulici Zidine, u dužini od oko 75 metara. Po dovršenju radova na podzemnoj infrastrukturi, parter dosad asfaltirane ulice obložit će se novim kamenim popločenjem, objavio je Grad Novigrad.

Naime, kako bi građanima pokazali kako će u budućnosti izgledati planirano uređenje starogradske jezgre, koje će uključiti kompletnu rekonstrukciju podzemne infrastrukture te kameno popločenje središnjeg gradskog trga i pristupnih ulica, krenulo se sa svojevrsnim pilot-projektom, testnim uređenjem ulice Zidine upravo onako kako bi u budućnosti trebali biti opremljeni i uređeni Veliki trg, Velika ulica i ulica Gradskih vrata.

Obzirom da je riječ o specifičnim radovima unutar starogradske povijesne jezgre, svi radovi obavljaju se pod strogim arheološkim nadzorom. Nositelj radova je 6 maj Umag, uz Istarski vodovod, a izvođač je Tripolit iz Umaga. Ukupno je vrijednost svih radova na rekonstrukciji podzemne infrastrukture i popločenju ulice procijenjena na oko 350.000 kuna.

Podsjetimo kako je u planu projekt obnove kompletne kanalizacijske mreže unutar starogradske jezgre. Obnovit će se ukupno preko tri kilometra podzemne infrastrukture, odvojit će se oborinska od fekalne odvodnje, a unaprijedit će se i stupanj pročišćavanja otpadnih voda na najviši mogući, treći stupanj, s membranskom tehnologijom. Ono što je također bitno navesti u okviru ovog projekta, vrijednog oko 113 milijuna kuna, je da će se po njegovu dovršetku krenuti i s uređenjem Velikog trga i ulica koje prema Trgu vode. Želja je naime da se konačno riješi arhitektonsko uređenje tih najvrjednijih gradskih prostora.

Početak radova na rekonstrukciji podzemne infrastrukture u ostatku povijesne jezgre planiran je za početak sljedeće godine. 

Treba naglasiti kako će obzirom na obim i specifičnosti zahvata, te složenost i zahtjevnost investicije, biti riječ o višegodišnjem projektu, koji će pored značajnih financijskih resursa zahtijevati i razumijevanje i strpljenje, kako bi u konačnici rezultirao značajnim unaprjeđenjem prostora starogradske jezgre, kako u dijelu osuvremenjene infrastrukturne opremljenosti, tako i u pravcu primjerene turističke valorizacije tog atraktivnog gradskog prostora, objavljeno je na web stranicama gradske uprave.

S VODEĆEG SVJETSKOG TURISTIČKO SAJMA ITB U BERLINU: Ove sezone očekuje se 3 milijuna njemačkih turista

AKCIJA POLICIJE ZA ZAŠTITU PJEŠAKA: Prometna pravila ne poštuju ni vozači ni pješaci