in

Obrana od poplava: Porečki vatrogasci održali pokaznu vježbu za kraj EU projekta STREAM

Foto Grad Poreč

U petak 30.6. 2023. u Poreču povodom zadnjeg dana EU projekta STREAM (Strategic development of flood management) iz programa INTERREG Italy-Croatia, Javna vatrogasna postrojba Poreč održala je pokaznu vježbu s opremom za borbu protiv poplava, nabavljenom u sklopu projekta.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Tijekom vježbe vatrogasci su pokazali kako se u slučaju poplave koriste četiri prijenosne vatrogasne pumpe ukupnog protočnog kapaciteta od 10.000 lit/min, dvije električne potopne pumpe ukupnog protočnog kapaciteta od 800 lit/min, te sigurnosna platforma i čamac za poplave.

U sklopu projekta uz navedenu opremu nabavljeno je po 10 suhih odijela za spašavanje na vodi, jednako toliko neoprenskih ronilačkih potkapa, kaciga za spašavanje na vodi, profesionalnih  prsluka za spašavanje na vodi, prsluka za spašavanje i vreća s užetom za spašavanje, zatim osam usisnih cijevi i osam vatrogasnih cijevi duljine 20 m, benzinski agregat, teleskopski reflektor te specijalizirana vatrogasna prikolica namijenjena za smještaj sve gore navedene opreme u vrijednosti 96.186,54 eura (724.717,50 kuna).

EU Projekt STREAM se bavi prilagodbom klimatskim promjenama u smislu smanjenja ranjivosti urbanih cjelina na poplave uzrokovane velikim količinama oborina uslijed ekstremnih vremenskih događaja. Na projektu sudjeluje 16 partnera iz Italije i Hrvatske. Vodeći partner je Razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.411.657,83 €. Budžet Grada Poreča – Parenzo iznosi 327.875,00 €, uz stopu sufinanciranja od 85%, objaio je Grad Poreč.

Foto Grad Poreč - Nova Vas

U Poreču uređeno nekoliko piknik zona za građane

FUNTANA – U nedjelju kino na plaži. Gledajte Toma i Jerryja uz šum valova