in

Dvije godine od otvaranja Finide: Poreč ima svake godine sve više učenika

Prije točno dvije godine, 31. kolovoza 2018. u Poreču je otvorena Osnovna škola i sportska dvorana Finida. Ova je škola jedan od generacijskih projekata, kojim je omogućeno održavanje nastave u jednoj, jutarnjoj smjeni za sve porečke učenike.

Podsjetimo, Grad Poreč u potpunosti je samostalno financirao izgradnju nove Osnovne škole i sportske dvorane Finida, na zemljištu površine 4ha za koje je pravo građenja dala Republika Hrvatska. Ova investicija bila je vrijedna 50,4 milijuna kuna + PDV, a iako nije među financijski najzahtjevnijima, svakako je jedna od najznačajnijih za život u Poreču.

Kako je na samom otvaranju i napomenuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić: „Danas je jedan od onih dana koji se u povijesti grada dogode samo nekoliko puta. Dan koji se pamti. Dan koji je u punom smislu riječi za Poreč povijestan dan. Ideja o osnovnoj školi Finida rodila se istog dana kad je otvorena Osnovna škola Poreč 1978. – Poreč od onda broji stalno povećanje stanovništva, posebice u ratnim godinama, a prvi konkretni koraci učinjeni su u posljednjih desetak godina.

“Današnje zadnje za 600 učenika sastoji se od 20 učionica (8 razredne i 12 predmetne nastave), specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu. Sportska dvorana uz školu neto je površine 2.659,6 m2. Dvorana je trodijelna (dimenzije borilišta 27x45x8 metara), a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja.

Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike. Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena.

„I ove će godine hodnike nove škole ispuniti glasovi i smijeh nove generacije koja će upravo ovdje stjecati neka od najvažnijih životnih znanja, ali i uspomena. Najvažnije od svega, i ova će generacija, usprkos izazovnoj godini obilježenoj epidemiološkim mjerama, doživjeti ono što su generacije Porečana sanjale – da sva porečka djeca nastavu polaze u jednoj, jutarnjoj smjeni“, rekao je gradonačelnik Peršurić povodom dvije godine Osnovne škole Finida, koja je u kratkom razdoblju već počela ostvarivati značajne rezultate u brojnim natjecanjima, te je dobila brojna priznanja i nagrade.

Osim toga, prošle je godine, nakon Suzane Poropat Božac, nova ravnateljica postala Anita Sijerković Radin.

Osnovnoškolsko obrazovanje danas se u Poreču održava u tri osnovne škole – Osnovna škola Poreč s pripadajućom područnom školom u Žbandaju, Osnovna škola Finida s područnom školom u Novoj Vasi, te u Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Parentin. Dodatno, nekadašnja područna škola u Velom Maju, čiji učenici sada nastavu polaze u školi Finida, prenamijenjena je u dječji vrtić i jaslice.

I danas, Poreč se nalazi među top 10 gradova s najvećim brojem upisanih osnovaca, a ove se godine – nakon lanjska dva razreda prvašića više, ponovno se očekuje porast upisane djece, priopćeno je iz Grada Poreča.

Policija poziva na uklanjanje snimki, jer to može dodatno viktimizirati žrtvu

Policija poziva na uklanjanje snimki, jer to može dodatno viktimizirati žrtvu

Bez vode 13. lipnja Mihatovići i dio Višnjana

Bez vode 2. rujna dio Kaštelira i Žbandaj