in

Fuchs: Nadam se da će svi učenici za dva tjedna ići na nastavu u škole

“Od početka govorimo da sve ovisi o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i nadam se da ako ona ostane ovako dobra i stabilna, odnosno još bolja, da će se učenici vratiti za dva tjedna natrag. Ukoliko ne, onda ćemo ponovno razmisliti o eventualnim daljnjim produžecima, ali nadam se da neće biti potrebe”, kazao je ministar. 

Nastava u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na konstataciju da u Sisačko-moslavačkoj županiji u 17 škola odgođena nastava, ministar znanosti i obrazovanja je kazao da postoji plan kako će se djeca vraćati u škole. 

“Međutim, u Sisačko-moslavačkoj županiji nije samo stvar prostora, tamo je dodatno čitava situacija komplicirana sa psihološkim momentima i problemom, ne samo kod učenika, nego i kod nastavnika, koji su pretrpjeli značajne štete na njihovim domovima. Sve zajedno treba uzeti u obzir i zato je donesena ovakva odluka. Nadam se da ćemo već za dva tjedna imati bolju sliku. A što se tiče prostora, sigurno će se moći na neki način organizirati”, odgovorio je.  

Dodao je da je jedna od opcija da škole dijele zgradu. “Kao i u Zagrebu gdje su postojale škole koje su bile toliko oštećene da se u njima nije moglo održavati nastava, tada se u školama u kojima je to bilo moguće nastava se organizirala u smjenama, dvije, a ako treba organizirati ćemo i na drugi način”, rekao je ministar. 

Mjere će se ublažiti kada se pokaže da je pad novooboljelih stabilan trend

Epidemiološka situacija prije praznika bila je puno gora nego sada, a tada je za većinu nastava bila u školi. “Tadašnja situacija je bila lošija nego sada, a konačno, bilo bi jako loše da je ona ista onda i sada. Škole su zadnje koje se zatvaraju i prve koje se otvaraju nakon popuštanja mjera. U onom trenutku kada je primijenjeno strože i šire mjere, tada smo i mi uvažili potrebu da se smanji opterećenje u transportu i zbog toga je donesena onakva odluka, a na ruku nam je išlo i polugodište”, rekao je.

“Sada se situacija poboljšala, svi skupa smo postali odgovorniji, mjere isto daju rezultate i zbog toga smo uvažili ideju da se mjere ne ublažavaju čim se pojavio jedan blagi pad, nego onog trenutka kada se pokaže da je to stabilni trend – tada će Stožer razmatrati ostale mjere. A škole su uvijek one koje se prve relaksiraju u toj strogoći lockdowna”, kazao je. 

Priznanje ravnateljima za kooperativnost i kreativnost

Na pitanje da neki ravnatelji već sada predlažu da se ispiti održavaju u školama, iako je nastava online, ministar je odgovorio da misli da je to moguće. “Ravnatelji su i dosad pokazali vrhunsku kooperativnost i kreativnost u reakciji i organizaciji nastave na svim razinama. Veliko priznanje im je dao i premijer kada smo imali online konzultacije sa svim ravnateljima u Hrvatskoj, bilo ih je više od tisuću”, kazao je Fuchs. 

“To je jedinstveni primjer da se predsjednik jedne Vlade izravno obratio ravnateljima”, kazao je Fuchs i složio se da je bolje provoditi ispite u direktnoj komunikaciji nego preko interneta.

Državna matura

Ministar je odgovorio i na pitanje razmišlja li se o pomicanju državne mature. “Mi imamo različite varijante jer se od nas to očekuje da unaprijed idemo s lošom, izrazito lošom i dobrom varijantom.

U ovom trenutku ne vidimo razlog za pomicanje roka ili smanjivanje gradiva”, kazao je.  

Na pitanje o vježbama evakuacije koje bi se sutra trebale održati u svim školama, Fuchs je kazao da su sve obavijestili da tako trebaju započeti. “I da učenici moraju proći vježbe koje im, konačno, propisuje i Stožer civilne zaštite”, zaključio je ministar Radovan Fuchs.

Izvor: Vlada RH / RTL

Uvedena nova pravila na granici, vrijede za one koji idu pomoći Baniji

Bez vode u ponedjeljak dio Poreča