in

Gradnja nove talijanske škole u Novigradu: Raspisan natječaj za izvođača radova

Foto Istarska županija

U ovome mandatu Istarska županija ulaze značajna sredstva u obrazovanje, a trenutno je u tijeku postupak javne nabave za odabir izvođača radova na izgradnji školske zgrade Talijanske osnovne škole Novigrad. Tim povodom istarski župan Boris Miletić kazao je kako je Istarska županija jasno odredila svoje prioritete u ovome mandatu i školstvo je, uz socijalnu skrb i zdravstvo, na samome vrhu.

„Projekt izgradnje zgrade Talijanske osnovne škole u našem Novigradu znatno će pridonijeti unaprjeđenju obrazovnog sustava i dodatno naglasiti važnost očuvanja i promicanja jezične raznolikosti koju toliko često naglašavamo i kojom se ponosimo. Ovaj projekt dokazuje i odražava našu predanost nastavku razvijanja obrazovanja u Istri, ali njime također šaljemo snažnu poruku prijateljstva, zajedništva i suradnje,“ kazao je župan Miletić.

Izgradnja i opremanje nove školske zgrade Talijanske osnovne škole projekt je od iznimnog značaja kako za Istarsku županiju, tako i za Grad Novigrad te Talijansku uniju. Upravo zato, 25. kolovoza 2022. godine pristupilo se potpisivanju tripartitnom Sporazumu o sufinanciranju spomenute investicije. Sporazumom je utvrđeno da se Talijanska unija obvezuje osigurati iznos od 1,4 milijuna eura, a Istarska županija i Grad Novigrad osigurat će ostatak iznosa do ukupne vrijednosti projekta. Nakon okončanja investicije strane potpisnice utvrdit će stvarnu cijenu izgradnje i opremanja Škole, te po potrebi osigurati dodatna sredstva, odnosno umanjiti obaveze ukoliko konačni obračun ukaže na manje utrošenih sredstava.

Sredstva za izgradnju nove školske zgrade osigurana su u proračunu Istarske županije za 2023. godinu, a prenijet će se u proračun za 2024. godinu. Valja podsjetiti da je po istom principu, zajedničke suradnje u 2022. godini uspješno okončan projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja Talijanske srednje škole” Leonardo da Vinci“ Buje, u čijem su sufinanciranju sudjelovali Istarska županija, Talijanska unija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike. Projekt škole u Bujama, kao i ovaj predstojeći u Novigradu, imaju dodatnu važnost u smislu očuvanja i promicanja naših vrijednosti, poput dvojezičnosti koja je definirana i našim Statutom, te ujedno potvrđuje značaj autohtone talijanske nacionalne zajednice u Istarskoj županiji. 

Izvor Istarska županija – Upravni odjel župana

Foto Policijska uprava istarska

Istra 1961-Hajduk u Puli: Policija traži navijače koji su palili pirotehniku, sukobili se s redarima…

crofish kup ribolov 2023

Kup sv. Mauro i Crofish u Poreču u ribolovu: Medalje za Porečane i Vrsarane