in

Istarske tvrtke zainteresirane za praksu i zapošljavanje – Studenti se upoznali s pustolovnim turizmom

Katarina Dobrić Dabić na predstavljanju Sekcije Zajednice pustolovnog turizma

Istarske tvrtke okupljene u Sekciji Zajednice pustolovnog turizma HGK – Županijske komore Pula, predstavile su se 21. ožujka na Fakultetu ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” Pula s ciljem upoznavanja studenata s aktivnostima pustolovnog turizma, kao i mogućnostima za zapošljavanje te obavljanje stručne prakse u ovim tvrtkama.

Studentima smjerova Turizam i Kultura i turizam u sklopu kolegija Ekonomika turizma te Politika i razvoj turizma, nositeljice kolegija doc dr.sc. Tamare Floričić predstavljene su turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma. Riječ je o uslugama, odnosno, aktivnostima koje, na temelju Zakona o pružanju usluga u turizmu utvrđuje Hrvatska gospodarska komora u okviru nacionalne Zajednice pustolovnog turizma..

Predstavljanje je održala predsjednica Sekcije Katarina Dobrić Dabić, uz prisustvo predstavnika ostalih tvrtki članova Sekcije. Naglasila je važnost umrežavanja i udruživanja te zajedničkog nastupanja prema kreatorima makroekonomske politike i zakonodavnim tijelima. Upravo je umrežavanje, razmjena iskustava kao i podizanje razine kvalitete usluga glavni cilj udruživanja pružatelja usluga pustolovnog turizma.

Dugi niz godina svjetske turističke trendove obilježavala je pojava masovnog turizma, dok se posljednjih godina sve više profilira selektivni turizam koji prepoznaje individualne potrebe svakog pojedinca. Na temelju tih potreba oblikuje se turistički proizvod i turistička ponuda, ali i daje doprinos održivom razvoju malog i srednjeg poduzetništva pojedinih destinacija, istaknuto je na predstavljanju.

Kroz prezentacije, video materijale i osobni pristup, članovi Sekcije naglasili su studentima koliko su mladi bitan faktor u razvitku i održivosti pustolovnog turizma pozvavši ih pritom da se priključe kroz stručnu praksu ili radno iskustvo u nekom od predstavljenih segmenata pustolovnog turizma. Pritom se govorilo o kajakingu, ronjenju na dah (snorkling), veslanju na dasci (stand up paddeling), aktivnostima vezanim uz adrenalinske parkove i sl.

Sve pravne i fizičke osobe koje su pružatelji usluga aktivnog i pustolovnog turizma za njihovo obavljanje moraju posjedovati odgovarajući certifikat. Stoga je Dobrić Dabić najavila edukaciju za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, koju organiziraju Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska gospodarska komora 26. i 27. svibnja u Puli.

Idući tjedan Sekcija Zajednice predstavit će se na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

                                                                       HGK – Županijska komora Pula

Premijera predstave Porečanke Leonarde Lovreković u suradnji s USB-om i POUP-om

TAR: Besplatna edukacija za iznajmljivače u četvrtak