in

ISTRA dobila prvi smjer za dentalnog asistenta – Uvodi ga Talijanska srednja škola

Foto Talijanska srednja škola Rovinj

Učenicima koji završavaju osme razrede osnovne škole po prvi će put smjer dentalnog asistenta biti ponuđen i u Istri.

Naime, do sada su ovaj smjer osmaši iz Istre morali upisivati u Rijeci, a od ove godine nudi ga i Talijanska srednja škola iz Rovinja.

Foto Talijanska srednja škola Rovinj
Foto Talijanska srednja škola Rovinj

“Već više godina radimo na uvođenju ovog smjera jer smo ustanovili kako postoji potreba za njime. Radi se o deficitarnom zanimanju, što su nam potvrdili iz brojnih stomatoloških ordinacija”, objašnjava Ines Venier, ravnateljica ove škole koja neprestano uvodi novitete, pa tako podsjećamo kako je tek nešto više od 5 godina prošlo otkako je uveden i smjer medicinskog kozmetičara.

Dentalni asistenti asistiraju doktorima dentalne medicine tijekom terapijskog postupka, no čine i mnogo toga prije, kao i nakon samog zahvata. U njihovom opisu posla stoji i priprema pacijenta, radnog mjesta, instrumenata i pribora za terapijski postupak, a zatim i zbrinjavanje pacijenta nakon njega. Osim toga, dentalni asistenti vode evidenciju i propisanu medicinsku dokumentaciju.

Zbog nedostatka kadra, priča nam Venier koja se o navedenome raspitivala godinama prije pokretanja ovog smjera, iz stomatoloških ordinacija zapošljavaju medicinske sestre koje obavljaju posao dentalnih asistenata, a neke su ordinacije slale upite i za fizioterapeute, uz adekvatno osposobljavanje.

Foto Talijanska srednja škola Rovinj
Foto Talijanska srednja škola Rovinj

Upravo zbog navedene problematike, ideja ove inovativne škole istog je trena naišla na “plodno tlo”, te je dobila suglasnost osnivača, Istarske županije. Uslijedile su potpore i podrška Grada Rovinja-Rovigno, lokalne Zajednice Talijana, Vijeća talijanske autohtone nacionalne manjine Istarske županije, Istarskih domova zdravlja, a zatim i Talijanske Unije koja je u velikom dijelu financirala opremanje učionice za praktičan rad, kao i stomatoloških centara u Rovinju, od kojih su također dobili brojne donacije.

Zajedničkim snagama pokrenut je tako novi program kojeg će ovogodišnji osmaši moći prijaviti od 28. lipnja, pa sve do 7. srpnja.

Očekuju ih, osim općeobrazovnih predmeta, oni stručni poput dentalne medicine, dentalnog asistiranja, organizacije rada u ordinaciji dentalne medicine i preventivnih mjera u zdravstvu, kao i ponuđeni izborni strukovni predmeta kao što su komunikacijske vještine, administracija u dentalnoj medicini, dentalni računalni program ili osnove radiologije u dentalnoj medicini.

Osim teorijskog djela kojeg će ih učiti doktori dentalne medicine i medicinske sestre, obavljat će i praksu koja je već dogovorena s Istarskim domovima zdravlja diljem Istre, baš kao što i učenici koji pohađaju rovinjsku Talijansku srednju školu dolaze s čitavog poluotoka. Osim toga, suradnja je dogovorena i s privatnim ordinacijama Rovinja.

“Bitno je imati sposobnu i učenu osobu koja će obavljati posao dentalnog asistenta. Uostalom, kod nas je prisutan dentalni i zdravstveni turizam, stoga smo se za to opredijelili kako bismo obogatili našu ponudu”, govori ravnateljica Venier, čija škola već broji mnoge uspješne priče zaposlenih medicinskih kozmetičara ili pak fizioterapeutskih tehničara, također smjerova u domeni zdravstvenog turizma.

Tako će zasigurno biti i s nadolazećim generacijama novo uvedenog smjera, koji će, kroz učenje i praksu, zaslužiti svoju prvu diplomu dentalnog asistenta upravo u Rovinju.

Aleta Brattoni

Foto Aquacolors Poreč

AQUACOLORS POREČ – Adrenalinske atrakcije, Lazy river, Crocodile Bay i bogata gastro ponuda

Bez vode u srijedu 21. lipnja dio Poreča