in

KORADO KORLEVIĆ opet izabran za predsjednika Zaklade Adris

Na sjednici održanoj 22. svibnja u Zagrebu, predsjednik Uprave rovinjske Adris grupe Ante Vlahović imenovao je, u ime Zakladnika, Upravu i vijeća Zaklade Adris u novom četverogodišnjem mandatu. Predsjednikom Zaklade Adris ostaje istaknuti hrvatski edukator i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena – Korado Korlević.

Dr. sc. Željko Lovrinčević potpredsjednik je, a prof. dr. sc. Zvonimir Mareković počasni predsjednik Zaklade Adris. Članovi Uprave Zaklade Adris su i prof. dr. sc. Gojko Bežovan, istaknuti povjesničar umjetnosti Igor Zidić, prof. dr. sc. Josip Paladino te prof. dr. sc. Željko Kaštelan, priopćeno je iz Adrisa. 

U narednom četverogodišnjem razdoblju Zakladno vijeće za program Znanje i otkrića čine: dr. sc. Ksenija Zahradka, predsjednica, te članovi, uspješni mladi hrvatski znanstvenici izv. prof. dr. rer. nat. Tomislav Domazet-Lošo i izv. prof. dr. sc. Dinko Mitrečić. 

Zakladno vijeće za program Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota čine: prof. dr. sc. Božo Skoko, predsjednik te članovi Davor Bruketa i novi član, Silvije Novak, jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata mlađeg naraštaja.

Vlahović je Zakladnoj upravi i vijećima zahvalio na dosadašnjem radu istaknuvši kako je „težnja k izvrsnosti ono što nas izdvaja od prosječnosti. Zaklada je i na nacionalnoj razini postala činjenica koja čini razliku zahvaljujući vama koji u rad Zaklade ugrađujete svoje znanje i ugled.”

Prihvaćajući novi mandat na čelu Zaklade Adris, Korado Korlević se osvrnuo na dosadašnja postignuća Zaklade: „Kada se osvrnemo na projekte i pojedince koje je Zaklada poduprla, vidimo da su njihovi rezultati ravnopravni ostvarenjima u svjetskoj znanosti. Čast je, ali i velika odgovornost u prepoznavanju najboljih.“ 

Raspisan ovogodišnji natječaj 

Na sjednici je donesena i odluka o raspisivanju ovogodišnjeg natječaja Zaklade Adris. Natječaj će biti objavljen idući tjedan na službenim stranicama Zaklade i u dnevnom tisku.  Kriteriji izvrsnosti, inovativnosti i važnosti za opće dobro ključni su u odabiru projekata koje podupire Zaklada Adris.

Izvorna zamisao Zaklade Adris bila je i, kako je i ovom prigodom podsjetio Vlahović, ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi. 

Za financiranje Zaklade Adris grupa izdvaja jedan posto dobiti ostvarene u prethodnoj godini.  Od svog osnutka 2007. godine Zaklada je u 12 natječajnih ciklusa dodijelila gotovo 50 milijuna kuna vrijednim projektima i pojedincima.

Dodijeljeno je i više od 350 stipendija najboljim učenicima i studentima.

Zahvaljujući donacijama Zaklade Adris, ostavljen je trajan trag u znanosti, medicini, kulturi, očuvanju prirodne baštine, kreativnosti, humanitarnom djelovanju, radu s mladima i mnogim drugim područjima, poručuju iz Adrisa. 

Poreč: Otvoren 9. ISTARSKI POVIJESNI BIENNALE

RIJEČ PSIHOLOGA: Pozitivni učinci glazbe na zdravlje i emocije