in

Pogledajte tko su najbolji učenici na RobotIKu – natjecanju robotičkih ekipa Istre i Kvarnera

Foto Pozitron - Natjecanje robotičkih ekipa u Rovinju za srednjoškolce

RobotIK – natjecanje srednjoškolskih robotičkih ekipa Istre i Kvarnera, koje se prvi put održalo u Rovinju, trajalo je tri dana, a pobijedila je ekipa Majstori iz Gimnazije Pula. Drugo mjesto osvojila je ekipa Null iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, a treće mjesto ekipa BDB Group iz Srednje škole Mate Blažine Labin.

Foto Pozitron - Natjecanje robotičkih ekipa u Rovinju za srednjoškolce
Foto Pozitron – Natjecanje robotičkih ekipa u Rovinju za srednjoškolce

U natjecanju su sudjelovale i ekipe Nelinearni tim iz Srednje škole Buzet, TechRi iz Tehničke škole Rijeka, ERRORRi404 iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, Gents iz Talijanske škole Pula i Robosi iz Tehničke škole Pula.

Natjecanje je organizirala Srednja škola Zvane Črnje Rovinj u suradnji s udrugom Pozitron – centrom za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje iz Vižinade. Cilj natjecanja je popularizacija robotike, a dugoročni cilj projekta je uvođenje robotike kao fakultativnog predmeta u što veći broj škola Istre i Kvarnera, a u sljedećim godinama i Hrvatske.

Foto Pozitron - Natjecanje robotičkih ekipa u Rovinju za srednjoškolce
Foto Pozitron – Natjecanje robotičkih ekipa u Rovinju za srednjoškolce

Na natjecanju su, osim izrade robota za natjecanje, timovi pokazali svoje vještine u izradi elektroničkih pločica i 3D modeliranju. Tijekom drugog i trećeg dana natjecanja organizirane su i prezentacije i demonstracije učeničkih radova iz područja robotike s ciljem promocije robotike kod mlađih uzrasta.

Za prvo mjesto ekipa Majstori iz Gimnazije Pula osvojila je STEMI hexapod robota, drugo mjesto donijelo je 3D printer Prusa MINI+, a treće mjesto set za izradu robota baziranog na ESP32 Wrover pločici od Sildered electronics-a. Ostale ekipe dobile su Wacky robota set od CircuitMess-a.

Posebna zahvala ide volonterima, učenicima Srednje škole Zvane Črnje Rovinj te Pučkom otvorenom učilištu Rovinj koje je ustupilo prostor Multimedijskog centra Rovinj. Sudačko povjerenstvo činili su Željko Krnjajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza, Karlo Džafić i njegov robot Timmy Hartera, te Lovro Šverko.

-Natjecanje podržavaju Infobip, Hrvatski robotički savez, Restoran DaPiero, Soldered Electronics, STEMI, CircuitMess, RI-ING NET, Valalta, Odvodnja Rovinj, komunalno društvo Rovinj, ISTRA TECH te Društvo za robotiku Istra kojima se ovim putem zahvaljujemo. Bez njih ne bismo mogli ostvariti ovaj projekt.

Natjecanje RobotIK postiglo je velik uspjeh u promidžbi robotike i poticanju suradnje među srednjoškolskim učenicima i njihovim mentorima. Sudjelovanje na RobotIK natjecanju ne samo da je potaklo učenike da razviju inovativne robote, već im je pružilo i priliku da nauče nove vještine i upoznaju svoje vršnjake sa sličnim interesima. Organizatori nastavljaju organizirati slične događaje u budućnosti kako bi i dalje razvijali talente mladih ljudi u STEAM području, a za sljedeći RobotIK pripreme su već u tijeku, objavljeno je u priopćenju Pozitrona iz Vižinade.

Ilustracija - Foto MUP

Radari u Istri u petak 3. ožujka 2023.

Foto - Ilustracija Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz

Novi vlak stigao u Istru i na prvi put kreće u ponedjeljak