in

Policija educirala srednjoškolce o zaštiti osobnih podataka na internetu

Foto: PixaBay.com

Budući da se 28. siječnja obilježava Europski dan zaštite osobnih podataka, a 5. veljače Dan sigurnijeg interneta, Odjel prevencije PU istarske je u ponedjeljak, 28. siječnja, održao dvije edukacije o tome kako srednjoškolci mogu zaštiti svoje osobne podatke na internetu i o tome kako se može prevenirati nasilje na internetu. O navedenoj problematici učenike prvih i drugih razreda Srednje škole Buzet te  Talijanske srednje škole Rovinj educirala je voditeljica Odjela prevencije Alica Rosić-Jakupović.

Edukacija je započela prikazivanjem filma, odnosno isječaka iz filma ”Tko se to šali s mojim podacima?”, koji je nastao suradnjom Akademije dramske umjetnosti, Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije za zaštitu osobnih podataka. Film progovara o pojmu osobnih podataka i realnim situacijama koje se događaju uslijed krađe osobnih podataka.

Učenicima su pojašnjeni načini kojima počinitelji dolaze do njihovih osobnih podataka te kako se oni koriste u daljnjoj zlouporabi. Također su upućeni u postupanje u slučaju da su žrtve nekog oblika nasilja, pri čemu je naglašena važnost prijave događaja policiji kako bi se zaustavio lanac nasilja. U raspravi je izveden niz primjera i zaključaka uz važnu poruku da drugima ne čine ono što ne bi željeli da bude učinjeno njima.

požar

Gotova istraga u Umagu: Igralište upaljačem zapalilo troje djece

Pronađen ljudski kostur kod Dajle