in

POREČ: Besplatna edukacija za nezaposlene iz EU fondova

Projektom Start IN Kamp, sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda, Pučko otvoreno učilište Poreč provodi niz aktivnosti kako bi se najesen započelo s provedbom obrazovnog programa “Osposobljavanje za poslove u kampu”, koji će omogućiti besplatno obrazovanje za 40 osoba iz ranjive skupine na tržištu rada, odnosno osoba mlađih od 25 ili onih starijih od 54 godine, priopćeno je iz Grada Poreča.

Kako bi se osigurala kvalitetna i stručna edukacija razvio se program usavršavanja predavača i mentora, te je provedeno njihovo usavršavanje za rad s odraslim osobama. Tom prilikom sedam predavača i dva mentora praktične nastave, koji će izvoditi nastavne predmete u okviru programa osposobljavanja, usavršilo je svoje pedagoške vještine potrebnih za rad s odraslim osobama.

S obzirom da je jedan od ciljeva projekta usvajanje stručnih znanja te općih kompetencija i mekih vještina potrebnih za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva, u izradu novog obrazovnog programa uključeni su stručnjaci iz kamping sektora i poslodavci, a sve kako bi se kreirao sadržaj nastavnog plana usmjeren ka učenju stvarno potrebnih znanja  i vještina.

Pozitivni stavovi prema turizmu temelj za uspješno obrazovanje

U tu je svrhu krajem 2018. godine organiziran okrugli stol na temu Razvoj obrazovnog programa za poslove u kampu gdje su sudionici okruglog stola u svojim izlaganjima iznijeli mišljenja i dali sugestije oko stvarnih potreba te su donijeti zaključci  koji su temelj u daljnjem razvoju i kreiranju sadržaja obrazovnog programa. Pritom su poslodavci naglasili važnost poznavanja stranih jezika, kao jedno od primarno potrebnih znanja, nakon čega slijedi važnost usvajanja znanja i vještina iz poslovne komunikacije u turizmu, a što uključuje poznavanje elemenata kvalitetne komunikacije, ponašanja usmjerena na zadovoljstvo gosta, poput upravljanje reklamacijama i pritužbama. Hvalevrijedna je svakako i preporuka poslodavaca kako je potrebno da polaznici usvoje stavove i ponašanja usmjerena na zaštitu okoliša. Sve je to dovelo do generalnog zaključka kako je za buduće polaznike obrazovnog programa najvažnije da usvoje pozitivne stavove prema turizmu.

Upisi polaznika na jesen 2019.

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda i  namijenjen je ranjivim skupinama na tržištu rada gdje će priliku za besplatno obrazovanje imati 40 osoba koje su mlađe od 25 ili starije od 54 godine. Ostali uvjeti za upis su da je zainteresirana osoba u trenutku upisa nezaposlena, što se dokazuje potvrdom HZZ-a ili  osobnom izjavom da je u trenutku upisa nezaposlena. Kako bi svi zainteresirani  polaznici mogli iskoristiti priliku besplatnog obrazovanja, početak nastave prilagođen je sezonskom zapošljavanju tako da su upisi na jesen 2019. Predviđeno je da nastava traje 160 sati te će biti podijeljena na teorijski dio, koji će se održavati u učionicama Učilišta, te na praktičnu nastavu koja će biti organizirana u kampu Polidor u Funtani. Za polaznike je osigurana naknada za putne troškove.

Znanja i vještine za puno širu primjenu

Vrijedi također istaknuti i kako sam sadržaj našeg novog obrazovnog programa, osim što će budućim polaznicima neposredno dati potrebna stručna znanja i vještine za rad u sektoru turizma i ugostiteljstva, posebno u sektoru kampinga,  donosi i dodanu vrijednost budući da je znanje stranih jezika, kao i vještina kvalitetnog komuniciranja primjenjiva i na drugim područjima rada te, naravno, i u svakodnevnom životu.

– Vjerujemo stoga da će naši budući polaznici besplatnog programa svoja stečena znanja moći primjenjivati puno šire od samog sektora kampinga i turizma općenito, poručuju iz POUP-a-

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme

Dosadašnja bogataiskustva Pučkog otvorenog učilišta Poreč govore kako polaznici tečajeva i obrazovnih programa, osim novih znanja, stječu i mnogo ostalih pozitivnih iskustava. Projekt Start IN Kamp, čiji smo nositelji, prepoznali su relevantni poslodavci na tržištu rada u najrazvijenijem sektoru, a koji su svjesni da bez kvalitetnih, obrazovanih ljudskih potencijala ne mogu biti konkurentni. S druge strane vjerujemo da će Projekt prepoznati i osobe koje vjeruju da mogu obrazovanjem i dobivenom svjedodžbom naučiti nešto novo ili nadograditi postojeće znanje te postati upravo taj traženi kadar ili pak iskoristiti ovu priliku za samozapošljavanje otvaranjem privatnog malog kampa, zaključuju u POUP-u.

Svi zainteresirani dodatne informacije mogu dobiti na telefon 098 43 22 648 ili putem e-maila anita.pilat@poup.hr, priopćeno je iz Grada Poreča.

Istra Inspirit u središnjoj Istri oživljava rutu PUTEVIMA ŽIVE ŠTRIGARIJE

Međunarodna konferencija ‘Wave your Skills 2019“ u Poreču okupila stotinu studenata