in

POREČ: Četvrtaši Finide posjetili Park prirode Učka. Evo što su naučili

Foto OŠ Finida

U sklopu terenske nastave, učenici četvrtih razreda Osnovne škole Finida Poreč posjetili su 8. i 9. studenog 2023. godine Park prirode Učka. Park je smješten na istoimenoj planini i dijelu područja planinske visoravni Ćićarije, veže Istru sa kontinentalnim dijelom Hrvatske te se u njemu susreću kontinentalna i mediteranska klima, što su djeca tih jesenskih dana doista osjetila. Vlaga, izmaglica, niski oblaci i hladnoća koji su ih dočekali u jutarnjim satima te podnevno toplo sunce i sva moguća paleta jesenjih boja koja je djecu okružila u šetnji šumom, ostavili su dubok dojam na njih.

Foto OŠ Finida
Foto OŠ Finida

Prošetali su poučnom kružnom planinarskom stazom Land Art „ Stražica – Sapaćica” uz stručno vodstvo edukatora parka. Ta staza predstavlja spoj umjetničkih zahvata u obliku umjetnosti u krajobrazu i prirodnih ljepota i idejni je projekt umjetnika Borisa Pecigoša, a cilj joj je razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.

Nakon poučne šetnje, učenici su razgledali Centar za posjetitelje Poklon. To je uređen edukacijski prostor s inovativnim vizualnim i audio podražajima. Prostor je ispunjen interaktivnom scenografijom, edukacijskim pomagalima i interpretacijskim grafikama te je namijenjen edukaciji djece i mladih.
Učenike su kroz program proveli edukatori parka, prenoseći djeci raznovrsne zanimljive informacije kako bi se djeca što bolje upoznala s prirodnom i kulturnom baštinom Parka prirode Učka. Učenici su na kraju zaključili da im je ovaj izlet u planinu bio poseban doživljaj.

Tekst napisala: Vedrana Vukić Stranić

Foto di Alexa da Pixabay trgovina shopping

Evo koje će trgovine u Poreču i Taru biti otvorene u nedjelju 19.11.2023.

IKA predstavlja istraživanje o kulturnim potrebama, navikama i potrošnji žitelja Istarske županije