in

U porečkom Velom Maju danas otvorene nove jaslice za tridesetak djece

Foto: Tanja Kocijančić
U porečkom Velom Maju danas otvorene nove jaslice za tridesetak djece
Ulaz u jaslice

Pred mnogobrojnim uzvanicima svečano je danas otvoren novi odjel Talijanskog dječjeg vrtića Paperino u porečkom Velom Maju, u kojem su smještene dvije jasličke skupine za tridesetak mališana.

U porečkom Velom Maju danas otvorene nove jaslice za tridesetak djece
Foto: Svečano otvaranje jaslica u Velom Maju/Grad Poreč

Ova je zgrada do prošle godine u lipnju bila područna škola, a djeca su u rujnu krenula u novu OŠ Finida. Potom je Grad Poreč krenuo u prenamjenu zgrade, a u realizaciji cijelog projekta pomogli su i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je osiguralo sredstva za projektnu dokumentaciju, te lokalne tvrtke s vrijednim donacijama – Plava Laguna, Špina, Europrotekt i B1.

U porečkom Velom Maju danas otvorene nove jaslice za tridesetak djece
Foto: Grad Poreč

Nataša Musizza, ravnateljica Paperina, rekla je da je ovo važan trenutak za grad, talijansku manjinu, Mjesni odbor Veli Maj i predškolski odgoj općenito. “Prošlo je tri dana otkad smo otvorili nove jaslice i već se svi osjećaju ugodno. Sretan početak djeci, njihovim obiteljima i svim djelatnicima”, kazala je Musizza.

Nadia Štifanić Dobrilović, porečka dogradonačelnica, navela je da je otvorenje vrtića uvijek radostan događaj. Ovime je zadovoljen velik interes roditelja koji žele svoju djecu od najmanjih nogu učiti talijanski jezik, napomenula je. Svoje veliko zadovoljstvo otvaranjem jaslica na talijanskom jeziku istaknuo je i predsjednik Zajednice Talijana Poreč Ugo Musizza.

Gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da je Grad u zadnje dvije godine izgradio dvije osnovne škole, te da se u djecu nastavlja ulagati.

-Potrebe su velike, raste broj stanovnika, a s time i broj djece, pa je nužno otvarati nove predškolske ustanove. Poreč ima 53 naselja i želimo graditi puno manjih vrtića i jaslica po prigradskim naseljima. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u pomoći i organizaciji ovog projekta, a posebno brojnim sponzorima. Vjerujem da će djeci ovdje biti lijepo, a nakon toga idemo dalje. Dobili smo bespovratna sredstva za novi vrtić u Dračevcu, za što će se uskoro raspisati natječaj i započeti radovi. Do kraja godine planiramo otvoriti i taj vrtić, a sada projektiramo i novi vrtić u Žbandaju, kazao je Peršurić na otvorenju novih jaslica pod kapom Paperina.

U ime župana Istarske županije sve okupljene je pozdravila njegova zamjenica Giuseppina Rajko, a novu je zgradu blagoslovio porečki župnik Milan Zgrablić.

Program otvorenja svojim su plesnim točkama obogatili mališani vrtićkih skupina Paperina pod vodstvom Gorjane Gašparini.

Kako bi roditelji svoju djecu što sigurnije doveli u nove jaslice, Grad je uredio i parkiralište za 12 vozila ispred zgrade. Uređen je i nogostup između parkirališta i ulaza u vrtić. Premještena je i autobusna čekaonica, koja se nekada nalazila uz školu, te je na novoj, sjevernijoj lokaciji uređeno novo autobusno ugibalište. Proširen je i ulaz iz susjedne Ulice Kampac.

Realizacija cijelog ovog projekta, uređenja škole i okoliša, iznosila je milijun kuna s PDV-om, a uključuje i donacije: 300 tisuća kuna od Plave lagune i donacije u naravi od tvrtki Špina, Europrotekt i B1, sredstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku za projektnu dokumentaciju, te izradu kompletne energetske obnove zgrade koju je prije nekoliko godina sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za sav se promet 23. siječnja zatvara cesta Brajkovići - Kanfanar

Za sav se promet 23. siječnja zatvara cesta Brajkovići – Kanfanar

Na Facinki počela gradnja novog porečkog trgovačkog centra!

Na Facinki počela gradnja novog porečkog trgovačkog centra!