in

POREČ: Milijun kuna godišnje za učeničke i studentske stipendije

Foto Grad Poreč

Tridesetak novih porečkih stipendista primilo je danas, 27. prosinca 2022. od gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića ugovor o dodjeli stipendija, na prigodnom primanju u Velikoj vijećnici gradske palače. Zahvalivši učenicima i studentima na odazivu i čestitavši im blagdane gradonačelnik je napomenuo:

– Osim vas, grad sveukupno na godišnjoj razini stipendira stotinu učenika i studenata, za što u prosjeku izdvajamo oko milijun kuna godišnje. Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati, rekao je uvodno gradonačelnik, napomenuvši kako vjeruje da će se veliki broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, nekad kroz život vratiti u svoj rodni grad i da će stečena znanja i vještine uložiti u budućnost Poreča.

Na natječaj otvoren u rujnu za učeničke, odnosno listopadu, za studentske stipendije pristiglo je sveukupno 59 zahtjeva, a konačno pravo na stipendiju ostvarilo je novih petero učenika i 24 studenta, uz već postojećih sedmero učenika i 46 studenata.  Gradske stipendije podijeljene su u dvije kategorije: učeničke i studentske. Učenici imaju pravo na 600 kuna osnovne, odnosno 1.200 kuna stipendije za deficitarna zanimanja i po socijalnom programu. Studenti mjesečno dobivaju 800 kuna osnovne stipendije, a tu je još i 1.600 kuna za studente deficitarnih zanimanja i one po socijalnom programu.

A deficitarna zanimanja za školsku/akademsku 2022./2023. godinu: profesor/ica matematike, profesor/ica fizike, profesor/ica kemije, profesor/ica biologije, profesor/ica informatike, profesor/ica geografije, stručni prvostupnik predškolskog odgoja, magistar primarne edukacije, inženjer agronomije, logoped, rehabilitator, socijalni radnik, magistar farmacije, doktor medicine, farmaceutski tehničar/farmaceutska tehničarka i medicinska sestra/medicinski tehničar.

Dodjelom stipendija na samom kraju tekuće godine, Grad Poreč zaokružio je ovogodišnji, još jedan vrlo uspješan ciklus ulaganja u obrazovanje. Podsjetimo, u ovoj su godini otvorni novi dodatni prostori za vrtić u Baderni, rekonstruira se povijesna zgrada dječjeg vrtića Radost II, dobivena su sredstva iz EU fondova za izgradnju još jednog vrtića u Varvarima i vlastitim sredstvima Grad  projektira gradnju novog vrtića u Novoj Vasi.  Početkom ove školske godine otvorene su novouređene prostorije za Poseban odjel koji provodi nastavu za učenike s poteškoćama u Osnovnoj školi Poreč, a nedavno je uz njih otvoren i senzorni park.

 Osim milijun kuna za stipendije, značajna sredstva rezervirana su za sufinanciranje kupnje udžbenika i drugih obrazovnih materijala učenicima u potrebi osnovnih i srednjih škola, su/financiranje produženog boravka u osnovnim školama, sufinanciranje prijevoza učenika koji se školuju u srednjim školama na području Poreča i susjednih gradova za oko 180 učenika, za učenje talijanskog jezika u porečkim srednjim školama financiranjem plaća profesora, a dodatno Grad osigurava sredstva za plaće asistentima u školama za učenike s teškoćama u razvoju, te u cijelosti financira asistente u vrtićima, a sufinancira i djelatnost Centra za pružanje usluga u zajednici “Zdravi grad Poreč-Parenzo”, te rad ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula za provođenje rane intervencije kod djece s neurorizicima i razvojnim poteškoćama i mobilnog tima u Ispostavi Poreč, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

Foto Nogometni klub Jadran Poreč

Mladi nogometaši porečkog Jadrana osvojili “Mini Ulicu”

Foto - Ilustracija MUP

OBIJESNA VOŽNJA: Na motoru bježao pa udario u policijsku maricu i teško se ozlijedio