in

POREČ osigurao bespovratna sredstva za 18 pomoćnika u nastavi u osnovnim školama

Porečkim osnovnim školama – OŠ Finida i OŠ Poreč odobrena su sredstva za uključivanje pomoćnika u nastavi u neposredan rad s učenicima s teškoćama u razvoju, što je i službeno potvrđeno nedavnom Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava.

Naime, početkom srpnja Grad Poreč je kao partner, u suradnji s Gradom Labinom nositeljem projekta i Gradom Rovinjem, kao partnerom, podnio projektni prijedlog „Ravnomjerna socijalna i obrazovna inkluzija učenika s teškoćama u razvoju (RAST)“ na poziv Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, faza IV, koji provodi Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projektni prijedlog uspješno je prošao fazu administrativne provjere i procjene kvalitete u postupku dodjele bespovratnih sredstava, te je postupak zaključen službenim potpisivanjem ugovora sa Gradom Labinom, nositeljem projekta. Projektnim prijedlogom osiguran je maksimalno prihvatljiv iznos sufinanciranja od bespovratnih dva milijuna kuna, a ostatak od 15 posto sufinanciraju gradovi sukladno broju potrebnih pomoćnika u nastavi.

Ovim sredstvima osigurana su sredstva za rad ukupno 55 pomoćnika u nastavi u osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama koje djeluju na području gradova-osnivača Labina, Poreča i Rovinja, za učenike s teškoćama u razvoju za školsku godinu 2021/2022. Grad Labin je prošlog mjeseca, kao nositelj projekta, raspisao natječaj za zapošljavanje asistenata prema potrebama gradova, od čega 18 za porečke škole. Osnovna je zadaća pomoćnika u nastavi pružati neposrednu potporu učeniku s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, potporu u svakidašnjim nastavnim, izvannastavnim i izvan učioničkim aktivnostima. 

Dodajmo i da Grad Poreč već godinama sufinancira pomoćnike u nastavi u osnovnim školama, te u potpunosti financira plaće za asistente u dječjim vrtićima, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj, priopćeno je iz gradske uprave.

SV. PETAR U ŠUMI: Kralj ljeta uz romantičnu glazbu i drive in kino

Poreč: Otvoreni upisi u Školu ritmike i program Superman