in

POREČ: Popunjena poljoprivredna škola, veliki interes i za turističko-ugostiteljsku školu

Srednja škola Mate Balota Poreč - Foto Grad Poreč

Ovog je mjeseca završen ljetni upisni rok u srednje škole, a porečke Srednja škola Mate Balote i Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića mogu biti zadovoljne jer su ostvareni vrlo dobri rezultati na upisima, posebno za strukovna zanimanja što pokazuje promjenu trendova pri odabiru srednjoškolskog obrazovanja.

Poljoprivredna škola – smjer agrotehničar, u sklopu Srednje škole Mate Balote Poreč i ove je godine popunjena do kraja već u ljetnom upisnom roku – upisano je čak 24 učenika. Radi se o prvoj poljoprivrednoj školi u Istri, za koju se već nekoliko godina provodi projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, otkako što je primijećen pad broja upisane djece u poljoprivrednu školu. Od početka projekta, čiju promociju financijski podupire i Grad Poreč, broj upisane djece se gotovo udvostručio, što je dodatni poticaj da se nastavi s promocijom ovog smjera.

U Srednjoj školi Mate Balote popunjena su dva razredna odjela, dok je nekoliko mjesta ostalo u jednom razredu gimnazije općeg i jednom jezičnog smjera.

Ravnatelj Krešimir Bronić napominje kako su ovogodišnji upisi po ukupnom broju učenika u razini s prethodnim godinama, te da stalno provode promotivne aktivnosti, kako bi se dodatno približili budućim polaznicima.

Što se tiče Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića, koja ima dugogodišnju tradiciju u obrazovanju kadrova u ugostiteljstvu i turizmu u jednom od turističkih središta Hrvatske, ljetni upisni rok bio je također odličan jer su već sada popunjeni smjerovi za hotelijersko-turističkog tehničara i turističko-hotelijerskog komercijalista. Za jesenski rok još je nešto mjesta ostalo za zanimanja kuhar, konobar i slastičar.

Kako navodi ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević, vrlo su zadovoljni ovogodišnjim upisima u prve razrede i raduju se što su učenici prepoznali važnost strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

– Vjerujemo da je velik angažman koji smo uložili u promotivne aktivnosti škole i programa velikim dijelom zaslužan u tome, kao i uključenost učenika i škole u mnogobrojne aktivnosti naše lokalne zajednice i šire, zaključuje Gulić Pisarević.

Izvor Grad Poreč

Foto Sebastijan Skoko

KAŠTELIR – Delicije od krumpira, Gustafi i puno zabave na 19. Gramperijadi – Posebne titule Đanluki Banku i Vanessi Weber

policija traka prometna nesreća

POREČ: Sudar vozila u Špadićima. U tijeku očevid