in

Poreč s milijun kuna stipendira stotinjak učenika i studenata

Foto TZ Poreč

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je ugovore o dodjeli za ukupno 5 novih učeničkih i 24 studenske stipendije, temeljem provedenog natječaja. Novi se stipendisti pridružuju već postojećim gradskim stipendistima, pa ih ukupno ima stotinjak za koje Grad Poreč na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

Grad već godinama dodjeljuje stipendije učenicima i studentima za deficitarna zanimanja, po socijalnom programu te temeljem ostvarenih uspjeha. Svi koji jednom ostvare pravo na stipendiju, zadržavaju to pravo tijekom redovnog školovanja i ne moraju se nanovo svake godine prijavljivati, a svake se godine dodatna sredstva izdvajaju za deficitarna zanimanja, koje Grad u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje definira, a potom i informira škole.  

–  Veliki se broj gradskih stipendista ali i ostalih učenika i studenata koji se školuju van Poreča, kroz život vraća u svoj rodni grad pa stečena znanja i vještine ulažu u svoj rad ovdje. Upravo je zato Poreč jedan od hrvatskih rekordera po broju mladih među ukupnim brojem zaposlenih, a ujedno i grad s najmlađim stanovništvom u Istri., rekao je gradonačelnik.

Podsjetimo, Poreč dodjeljuje najveće stipendije svojim učenicima i studentima, otkrilo je istraživanje koje je proveo specijalizirani portal gradonacelnik.hr na 116 hrvatskih gradova. I dok po istraživanju, studentske stipendije dodjeljuje 110 gradova uključenih u istraživanje, učeničke dodjeljuje samo 73, a Poreč se u obje kategorije pozicionirao kao grad koji dodjeljuje najveće stipendije, kako za učenike, tako i za studente.  

Naime, Grad Poreč svake godine stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Visina stipendija varira od 600 do 1.200 kuna za učenike, odnosno, od 800,00 do 1.600 kuna za studente, priopćeno je iz Grada Poreča. 

BADERNA: Slovenac na Ipsilonu “zaradio” kaznu od 5.000 kuna

dino kozlevac aleksandar stojanović

Stožer zabrinut: U tjedan dana umrla 22 pacijenta