in

POREČ: Učenici TUŠ-a A. Štifanić ponovo u akciji “Škola čista posvuda blista!”

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

Učenici i nastavnici porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića od ove školske godine o važnosti i potrebi očuvanja okoliša ne uče samo na nastavi, već su se i osobno angažirali na održavanju čistoće i urednosti svojeg školskog dvorišta. Svjesni činjenice da je prvi korak ka odgovornom odnosu prema okolišu i održivom razvoju pravilno odvajanje otpada, učenici i nastavnici Škole zasukali su rukave i odlučili proširiti svoj angažman na ovom području upravo u svom neposrednom okruženju – školskom dvorištu.

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč
Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

Lokacija škole pa tako i dvorišta je u samom centru grada Poreča te samim time predstavlja šetnicu svim našim sugrađanima tijekom dnevnih sati. Tijekom ljetnih mjeseci pa i izvan tog razdoblja, njime prolaze mnogobrojni turisti koji posjećuju naš grad kako bi s autobusnog kolodvora i parkirališta stigli do centra grada, ali i mnogi umirovljenici koriste prečicu dvorištem kako bi skratili put u nabavku na gradskoj tržnici. Ono je nekad bilo sastavni dio austrougarske vojarne na čijim je temeljima školska zgrada i izgrađena, a danas je također ogledalo Poreča, kojega krase brojne njegovane, zelene površine.

Našim učenicima je dvorište puno više od gore nabrojanog: mjesto susreta, druženja, ponekad igraonica, nerijetko učionica. Ovom prilikom učenici su ga promotrili kao poseban eko sustav, analizirali zatečeno stanje i utvrdili da je otisak koji svojim boravkom ostavljaju u njemu nezadovoljavajući. Svjesni koliko su plastika, opušci i ostali otpad štetni za biljke, životinje i tlo odlučili su redovito kupiti otpad i odvajati ga na ispravan način.

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč
Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

Na temelju iskustava s ovih aktivnosti, predstavnici školske Eko patrole odabrat će učenike koji su se posebno istaknuli svojim radom i angažmanom te pokazali zavidnu razinu ekološke svijesti i svoja iskustva prenijeli na druge. Ti će učenici sa svojim nastavnicima pokrenuti nove ideje, inovacije i predložiti nove aktivnosti.

Ovakvim pristupom učenici dobivaju vodeću ulogu i preuzimaju odgovornost za svoje postupke i doprinose očuvanju okoliša. Samim time, oni će u svojim obiteljima, na praksi i radnom mjestu poticati i druge na pravilno odvajanje otpada, ali i na odgovoran odnos prema prirodnim resursima. Dosadašnja su iskustva TUŠ-a u obrazovnom radu i na projektima pokazala da mladi ljudi tijekom procesa učenja svoja znanja i vještine najbolje produbljuju tijekom svojeg angažmana na konkretnim aktivnostima.

Radom na ovom projektu učenici sudjeluju u timskom radu, a ohrabruje ih se i za stvaranje kritičkog mišljenja koje ih stimulira za preuzimanje inicijative. Pravilnim pristupom i senzibiliziranjem mladih za čuvanje okoliša i tematike povezane s održivim razvojem našim mladim ljudima prenosimo univerzalne vrijednosti, proširujemo njihovo znanje, potičemo ih na vlastitu kreativnost. Naposljetku, svakom uspješnom društvu doprinosi uspješan, odgovoran i samostalan pojedinac u njemu.

U svim aktivnostima tijekom jesenskog razdoblja podržat će nas Grad Poreč, Upravni odjel za društvene djelatnosti i gradonačelnik.

Ravnateljica Tatjana Gulić Pisarević, prof.

Foto TUŠ Antona Štifanića Poreč

POREČ kao grad bez barijera i prepreka – Aktivnost TUŠ A. Štifanića za Dan osoba s invaliditetom

trgovina dućan unsplash

Iz trgovina povučena popularna kobasica