in

Porečki središnji trg u znaku Festivala zavičajnosti za srednje škole

Foto Istarska županija

Trg slobode, u Poreču, danas je okupio brojne istarske učenice i učenike na 6. Festivalu zavičajnosti srednjih škola. Bila je to prilika da predstave svoje radove realizirane tijekom godine u sklopu zavičajne nastave, projekta Istarske županije. U uvodnom dijelu programa okupljenima su se obratili istarski župan Boris Miletić, zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, ravnatelj Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić i voditeljica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave Istarske županije za srednje škole Dijana Muškardin. 

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Župan Miletić pozdravio je okupljene učenike, mentore i profesore koji su prihvatili i vrijedno radili za ovogodišnji Festival zavičajnosti.

„Oduševljen sam što na ovom prekrasnom Trgu slobode u Poreču imamo ovoliku raznolikost, sve ono što predstavlja našu Istru, naš zavičaj i našu tradiciju. Imao sam prilike obići štandove i vidjeti puno projekata na Festivalu, od naše gastronomije, tradicionalnih recepata, neki su se bavili našim narječjem i tradicionalnom glazbom, pa sve do društvenih igara, trešete, briškule, mora, a jedan dio vas se bavio i našom poviješću. Mislim da ste svi skupa kroz rad i zabavu mogli naučiti o svome zavičaju, a u današnje vrijeme kada se svijet globalizira mislim da je itekako bitno držati do svoje tradicije. Ono što me posebno veseli je spoj tradicije s novim tehnologijama jer vi ste Tik-Tok generacija, ali drago mi je da ste prihvatili zavičajnu nastavu. Od svih projekata, najviše me raduje vaš entuzijazam, vaša strast kada pričate o ovim projektima. Stoga, vjerujem da ćemo i dalje njegovati i baštiniti naš zavičaj i našu tradiciju jer ako ne cijenimo svoje, teško je cijeniti tuđe. Mi smo otvoreni i prihvaćamo različitosti, ali moramo držati i do svoje tradicije”, poručio je istarski župan.

Foto Tanja Kocijančić - Festival zavičajnosti u Poreču 23-5-2023
Foto Tanja Kocijančić – Festival zavičajnosti u Poreču 23-5-2023


Zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza čestitao je učenicima na velikom angažmanu i kazao da je ugodno iznenađen odazivom te je poručio da kada netko zna odakle dolazi, onda zna i gdje ide.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica poručio je kako mu je iznimno drago što danas imaju priliku predstaviti sve što rade. „Prije svega zahvalio bih kolegama mentorima koji sve ovo rade iz ljubavi i entuzijazma, a i svim učenicima što su prihvatili inicijativu u kojoj sudjeluju sve naše srednje škole. Kako bismo svima dali dodatnu inspiraciju, kako bi svi imali više volje za rad, Istarska županija će na jesen predstaviti i priručnik za zavičajnu nastavu i vjerujemo da ćemo uspjeti dodatno potaknuti sve ono što radite“, kazao je pročelnik Torbica.

Foto Tanja Kocijančić - Festival zavičajnosti u Poreču 23-5-2023
Foto Tanja Kocijančić – Festival zavičajnosti u Poreču 23-5-2023


Ravnatelj škole domaćina Festivala, Srednje škole Mate Balote Poreč Krešimir Bronić pozdravio je sve učenike, učenice i njihove mentore i čestitao im na aktivnom sudjelovanju i svim uspješnim aktivnostima koje su prethodile Festivalu zavičajnosti.
„Zavičajna nastava je u biti preteča onoga što se događa kroz projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“ jer kroz projekte učenici najlakše, najbrže i najefikasnije nauče nešto, u ovom slučaju o povijesti, kulturi, osobama i događanjima u našoj lokalnoj zajednici“, kazao je ravnatelj.
Voditeljica radne skupine za implementaciju zavičajne nastave Istarske županije za srednje škole Muškardin zahvalila je svima na dolasku. „Od prije 4 godine razvijamo ovu zavičajnu pismenost koju možete sada razgledati i vidjeti. U skladu smo i s novim kurikulumom i sa svime što se događa te smo spremni za cjeloživotno učenje i za sve ove kompetencije koje naši učenici kroz ovaj projekt implementacije oživljavaju“, poručila je voditeljica Muškardin.

​Uslijedila je recitacija učenice Lucije Gržinić, čitanje pjesme Mate Balote učenika Massima Radetića te nastup harmonikaša Srednje škole Mate Balote Poreč, a nakon čega su župan i gradonačelnik podijelili školama učesnicama zahvalnicu i knjigu “Istra kratka povijest dugoga trajanja”, autora Darka Dukovskog, objavila je Istarska županija.

Cijelu fotogaleriju s festivala pogledajte na linku:

https://www.facebook.com/istraterramagicanews/posts/pfbid08RE1yzDXteLpwe6vM6k12jBSBMPvVYnn7h3PkNJp4AngFWkT3smvAKFKAwcTDVWhl

Foto Merlo de Graia - Vinistra

ISTRA ima najbolje ocijenjeno hrvatsko vino na prestižnom Concours Mondial de Bruxellesu u Poreču

Foto Marinela Žiković - Višnjan

U subotu razgled Višnjan povodom Međunarodnog dana muzeja