in

Porečki učenici s prof. Banom predstavljat će Hrvatsku u Bruxellesu i rješavati pitanja klimatskih promjena

Porečki učenici s prof. Banom predstavljat će Hrvatsku u Bruxellesu i rješavati pitanja klimatskih promjena

Nedavno je u kongresnoj dvorani porečkog Obrtničkog doma održan događaj “YEYS 2020”  pod nazivom “Tvoja Europa, tvoje mišljenje”, a predvodila ga je članica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Lidija Pavić Rogošić. 

Događaj je iznimno važan iz razloga što će porečki srednjoškolci Mate Malote iz Poreča, Matea Banko, Deborah Milokanovic i Matteo Krevatin, zajedno s mentorom prof. Davorom Banom, sredinom ožujka predstavljati Hrvatsku u metropoli Europske unije. Svojim sudjelovanjem će u skupini utjecajnih dionika na konferenciji o klimatskim promjenama surađivati s drugim skupinama na osmišljavanju plana za ograničavanje globalnog zagrijavanja na sigurnu razinu, znatno ispod 2 stupnja celzijusa.

Uspješan tim Srednje škole Mate Balote aplicirao je u pozivu esej u kojem su naveli prioritete o kojima bi htjeli prokomentirati i ih općenito uvesti u javnu politiku za razmatranje.  

1. Uvesti poreze i visoku cijenu ugljika kako bi se osiguralo da fosilna goriva pokrivaju svoje stvarne troškove.

2.  Subvencionirati obnovljivu energiju (npr. solarnu energiju, energiju vjetra, geotermalnu energiju i hidroenergiju te skladištenje energije).

3. Promicati energetsku učinkovitost i elektrifikaciju zgrada i industrije.

4. Odlučiti hoće li se ulagati u istraživanja i razvoj u cilju pronalaženja novog jeftinog izvora energije koji ne ispušta emisije ugljika.

5. Odlučiti može li se postići velik napredak u razvijanju tehnologije uklanjanja ugljika.

Glavni tajnik UN-a pozvao je njih i vodeće ličnosti iz svih relevantnih skupina dionika da zajedno rade na uspješnom rješavanju pitanja klimatskih promjena.

U svom pozivu je poručio: „Krizna situacija u pogledu klime bitka je koju zasad gubimo, ali koju bismo mogli dobiti Najbolji znanstveni izvori upozoravaju nas da će povećanje temperature za više od 1,5°C nanijeti nepopravljivu štetu ekosustavima o kojima ovisimo. Međutim, znanost nam govori i da nije prekasno. Možemo uspjeti. No za to će biti potrebne temeljite promjene u svim aspektima društva: u načinu na koji proizvodimo hranu i gorivo, u načinu na koji koristimo zemljište i u vrsti energije koja se koristi u gospodarstvu. Ako djelujemo zajedno, nitko neće biti zapostavljen.”    

Ovogodišnje događanje bit će osmišljeno prema modelu međunarodne konferencije o klimatskim promjenama (COP).

Odbor želi čuti nove ideje učenika o tome kako se nositi s trenutačnom klimatskom krizom i o tome kako se do 2050. približiti ostvarenju klimatski neutralnih ambicija.

Učenici će predstavljati određenu zemlju i međusobno voditi pregovore kako bi sastavili preporuke za zaustavljanje klimatskih promjena. Te će se preporuke dostaviti međunarodnim tvorcima politika u području zaštite okoliša i o njima će se raspravljati na konferencijama diljem Europe tijekom cijele godine.

Tijekom YEYS-a učenici će također biti u kontaktu s međunarodnim organizacijama mladih koje će im pomoći da svoje preporuke pretvore u konkretne mjere i da se njihov glas čuje.

Kaštelir/Vižinada/Višnjan: Uskoro TIA - Tjedan kreativnih izvannastavnih aktivnosti za učenike

Kaštelir/Vižinada/Višnjan: Uskoro TIA – Tjedan kreativnih izvannastavnih aktivnosti za učenike

Koncerti u Umjetničkoj školi Poreč 19. veljače u čast Danima puhača

Koncerti u Umjetničkoj školi Poreč 19. veljače u čast Danima puhača