in

PORTUGALSKA KULINARSKA AVANTURA učenika porečkog TUŠ-a Antona Štifanića

Ilustracija/Porečki učenici u još jednom EU projektu

Grupa učenika porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića pripremila je ovog tjedna pravu gozbu za 30-ak gostiju, njihovih roditelja, profesora, učenika i drugih uzvanika, koju su nazvali „Čarobni portugalski ručak u istarskom duhu“. Njih sedmero – Pietro Ćosić, Toni Vinković, Antonija Bandalo, Antonio Radojković, Valentin Rakovac, Daniele Lubiana i Marko Legović – skuhali su niz delicija i impresionirali svojim kulinarskim vještinama, a sve to inspirirani Portugalom, gdje su bili u sklopu Erasmus+ projekta „Smitten kitchen – A Thyme to eat“ predvođeni koordinatoricom projekta prof. Tatjanom Gulić Pisarević, prof. Stelom Stojnić i ravnateljicom Vesnom Baranašić.

Osim njih, na tom susretu u gradu Sintra sudjelovalo je još i drugih 50 učenika iz Portugala, Engleske, Italije i Poljske sa svojim profesorima.

Učenici su ondje sudjelovali na raznim radionicama pripreme tradicionalnih portugalskih jela na bazi bakalara kao glavne namirnice u portugalskoj kuhinji. Posjetili su jednu od najvećih tvornica bakalara u Portugalu u blizini Lisabona gdje se bakalar čisti, pere, soli i suši te priprema za tržište. Portugal je poznat po proizvodnji maslinovog ulja i soli, pa su učenici posjetili maslinike i proizvodnju maslinovog ulja na jugu Portugala, te solane. Osim raznih predavanja i radionica vezanih uz portugalsku kuhinju i tipične namirnice, učenici su posjetili razne znamenitosti, kao što su dvorac Pena, nekadašnji kraljevski dvorac, danas muzej i dio UNESCO-a na vrhu planine Sintra na 500 metara nadmorske visine do kojeg su se penjali pješice.

Kao završna aktivnost ovog dijela projekta učenici su ovog tjedna pod koordinacijom profesorica Gulić Pisarević i Stojnić, te pod vodstvom stručnih nastavnika kuharstva Željana Pelože i Sebastijana Mileša i posluživanja Josipa Zubaka i Sanje Pilato pripremili ručak u kojem su kombinirali stečeno portugalsko kulinarsko iskustvo s istarskim duhom.

Pa su tako, primjerice, tipično portugalsko predjelo – juhu od kelja – obogatili bakalarom. Za glavno jelo pripremili su bakalar u vučenom tijestu i na pečenim rajčicama, zatim okruglice od bakalara u sezamu, filete od bakalara na aromatiziranoj palenti i povrću, te kao desert tradicionalnu portugalsku tortu na bazi sira i skute queijadu. Roditeljima učenika i ostalim gostima posluženi su portugalsko vino porto i istarski teranino.

Ovoj porečkoj školi ovo nije jedini ovakav projekt, nego ih se čak tri provode iz programa Erasmus+, saznajemo od njihove koordinatorice Gulić Pisarević.

-Učenici imaju priliku usavršiti svoje vještine i znanja iz vlastite struke i stranih jezika. Tako spoznaju važnost poznavanja stranih jezika, razvijaju interkulturalne, socijalne i prezentacijske vještine putem suradnje s drugim učenicima, nadilaze vlastite strahove od boravka u drugoj obitelji i sudjelovanja na međunarodnim aktivnostima tijekom boravka u inozemstvu, sumirala je prof. Gulić Pisarević sve pozitivno što ovakva iskustva donose.

Sljedeća projektna aktivnost u sklopu projekta „Smitten kitchen“ ili „Čarobna kuhinja“ koja im predstoji jest projektni sastanak u Poljskoj, kamo će polaznici i profesori porečkog TUŠ-a putovati već u nedjelju.

KOPAR NA DLANU – 18. svibnja fešta istarskih običaja, domaćih jela i glazbe na rivi

Dan općine TINJAN – u subotu Giuliano, a u nedjelju Večer folklora KUMPANIJA KOSIRIĆI I GOSTI