in

Predstavljamo: TATJANA GULIĆ PISAREVIĆ, nova ravnateljica porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića

Tatjana Gulić Pisarević/Foto Tanja Kocijančić

S početkom nove školske godine, po mnogočemu posebne i drugačije, počinje novu avanturu i novopečena ravnateljica porečke Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića. Dugogodišnja profesorica u ovoj školi, Tatjana Gulić Pisarević, na toj je funkciji  zamijenila dugogodišnju ravnateljicu Vesnu Baranašić, a na dužnost je službeno stupila 1. rujna. Ovu Porečanku, zaljubljenicu u svoj posao, jednoglasno su prihvatili Školski odbor i resorno ministarstvo.

Na poziciji ravnateljice Gulić Pisarević starta u jednoj od težih godina u povijesti naše države, no veli nam da su spremni. Dugačak je popis svega što su morali pripremiti i osigurati, no sve je učinjeno kako bi se oko 260 učenika koji će danas sjesti u školske klupe od prvog do četvrtog razreda osjećalo sigurno. Nastave neće biti popodne, nego će se razredi izmjenjivati – jedan tjedan u školi, a drugi će učenici nastavu pratiti online.

Učiteljima i učenicima želimo puno strpljenja i sreće, a u nastavku donosimo razgovor s novom ravnateljicom. Naime, promjena na čelu ove škole dogodila se nakon dva desetljeća, pa smo razgovarali s Gulić Pisarević kako bi doznali što više o njoj i što će se sve promijeniti u ovoj školi koja obrazuje mlade ljude potrebne istarskom turističko-ugostiteljskom sektoru.

Tatjana Gulić Pisarević/Foto T. KOCIJANČIĆ

Koju ste školu i fakultet završili? Koliko dugo radite u školi i na kojim ste projektima radili?

Profesorica sam engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Pohađala sam opću gimnaziju u Poreču i studirala na Filozofskom fakultetu u Trstu. Nakon studija određeno sam vrijeme radila u turizmu/privatnom sektoru, a od 2004. do danas zaposlena sam u TUŠ-u Antona Štifanića. Najprije kao profesorica njemačkog i engleskog jezika, a posljednjih godina isključivo engleskog te koordinatorica Erasmus+ projekata, sve do ovog 1. Rujna, kada sam preuzela dužnost ravnateljice. Osim neposrednog odgojno-obrazovnog rada s učenicima, bavila sam se osmišljavanjem i implementacijom međunarodnih Erasmus+ projekata, koji su omogućili učenicima da otkriju kako žive i školuju se mladi diljem Europe. Kroz te projekte sudjelovalo je preko 200 naših učenika, boravilo u stranim zemljama, u obiteljima svojih europskih kolega, stjecali su nova znanja i vještine, družili se i stekli nova prijateljstva i iskustva. Iskustvo je to koje te obogati. Ne samo njih, već i mene osobno, ostale nastavnike koji su u projektima sudjelovali, a samim time i školu. Uvidjela sam da je posljednjih godina o odgoju i obrazovanju potrebno promišljati više nego ikada prije, prilike na tržištu rada kako u svijetu tako i kod nas u Istri se ubrzano mijenjaju te je učenicima, koji su u središtu odgojno-obrazovnog procesa, potrebno ponuditi više osim činjeničnih znanja u učionicama ili praktičnih znanja u našim praktikumima. Tako da ću i kao ravnateljica podržavati projektni rad kao nadopunu sadržajima propisanima nastavnim planovima i programima za zanimanja za koja se kod nas učenici školuju.

Kako ste se odlučili prijaviti na natječaj za ravnateljicu?

Nakon 16 godina radnog iskustva u nastavi i na međunarodnim projektima odlučila sam se prijaviti na natječaj koji je objavljen u lipnju ove godine. Natječaj jasno propisuje nužne uvjete, a bila sam dužna priložiti razrađen program rada za mandatno razdoblje, ali i dokaze o dodatnim kompetencijama.

Kolege iz Nastavničkog vijeća, kao i članovi Vijeća zaposlenika škole, jednoglasno su me podržali nakon što sam im izložila svoj program rada, svi bez izuzetka, a nije bilo niti nevažećih listića, što me sve, moram priznati, čini veoma sretnom i ponosnom. Imenovanje je isto tako odobrio i potvrdio Školski odbor te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Čast mi je bila dobiti takvu potporu kolega i ostalih zaposlenika škole. No, svjesna sam odgovornosti i obveza koju ova pozicija sa sobom nosi, kao i izazova s kojima ću se susretati tijekom obavljanja ovog posla. No, spremna sam na sve to i veselim se novim radnim pobjedama.

Što planirate napraviti/promijeniti u svom mandatu?

Moj strateški plan razvoja škole temelji se na načelu da je nastava orijentirana na učenika i njegove potrebe te ću u svom radu težiti ka prenošenju znanja i vještina koje će učenicima povećati šanse za pronalaženje odgovarajućeg posla. Osim stručnih kompetencija, omogućit ćemo učenicima razvijanje vještina kao što su timski rad, komunikacijske vještine, digitalne, analitičke vještine, sposobnost prilagodbe novim situacijama, vještine rješavanja problema i slično. Sve to kako od nas ne bi otišli samo kao osposobljeni recepcioneri, kuhari, slastičari već i kao  samostalni i aktivni članovi društva.

Osim toga, posebnu pozornost planiram posvetiti razvijanju poticajnih mjera i pristupa koje će pomoći savladavanju poteškoća u učenju kod učenika koji se s njima suočavaju, ali isto tako i osigurati darovitim učenicima razvoj njihovih talenata te pratiti njihov razvoj i poticati ih na njihovom putu kroz našu školu.

Poticat ću sudjelovanje škole u međunarodnim projektima kako bi modernizirali svoj nastavni proces. Kroz suradnju s europskim školama shvatila sam koje bismo sadržaje i metode rada mogli i mi implementirati u svoj nastavni proces kako bismo ga unaprijedili. Cilj mi je učiti od boljih i tako pokušati savladati slabosti i nedostatke koje naš školski sustav, a samim time i mi kao škola, imamo te postati kvalitetniji, ponuditi u budućnosti učenicima razinu više od onoga što možemo ponuditi sada. Na tom tragu ne odbacujem ni mogućnost uvođenja novih smjerova, no o tome je još rano govoriti za javnost.

Svu svoju energiju uložit ću u to da naša škola bude mjesto učenja i rada u pozitivnom školskom ozračju, otvoreno i prepoznatljivo po stručnosti nastavnika i kvalitetnoj suradnji roditelja i nastavnika, gdje prevladava međusobno povjerenje, uvažavanje, tolerancija. U takvim uvjetima je jednostavno identificirati se sa školom i sredinom i na taj način doprinijeti da učenici izvršavaju svoje obaveze, uče i razvijaju se u sretne i samostalne ljude svjesne svojih vrijednosti i svog kulturnog identiteta.

Osim toga, želim da naši učenici s veseljem dolaze u školu i borave u njoj, idu na tjelesni odgoj u dvoranu koja je u okviru naše škole, rade u obnovljenom praktikumu, imaju marendu u školskom restoranu.

Sigurnost učenika mi je također iznimno važna, a osobito u ova vremena obilježena pandemijom pa se nadam da ćemo pronaći rješenje da se naše školsko dvorište ogradi.

Vidim nas kao pokretača pozitivnih promjena u našoj okolini kroz otvorenost i partnerstvo s lokalnom zajednicom i roditeljima, digitalno zrela škola koja će primjenom informacijsko-komunikacijskih tehnologija u učenju i poučavanju unaprijediti način stjecanja i primjene novih znanja i vještina.

Moj krajnji cilj je da učenici steknu kompetencije koje će gospodarsko okruženje prepoznati, te zaposliti, koji će biti osposobljeni i motivirani na nastavak školovanja i cjeloživotno učenje.

Planiram njegovati partnerske odnose s Gradom Porečom, Istarskom županijom kao i s gospodarskim subjektima na ovom području stoga jer impulsi koje dobijemo od  našeg Grada, Županije i poduzeća pomoći će nam u poboljšanju kvalitete nastave. Od konstruktivnog partnerstva između škole i gospodarstva možemo imati koristi svi jer na taj način škola može formirati nastavu koja je usmjerena na praktična znanja, dok poduzeća dobiju uvid u aktualno stanje u obrazovanju.

Što biste poručili za kraj?

Na kraju, ali ne i manje važno, njegovat ćemo i dalje dobru suradnju s roditeljima i uključivati ih školske aktivnosti. Iz iskustva rada mogu posvjedočiti da uključivanje roditelja u školske aktivnosti ima vrlo pozitivne učinke, roditelji su nam u više navrata naglasili da su ugodno iznenađeni pozitivnim pomakom i utjecajem koje obrazovanje i aktivnosti u našoj školi ostavljaju na njihovu djecu.

Tekst&Foto Tanja KOCIJANČIĆ

POREČ: Mladi Rus nasjeo – Na ulici umjesto kuna “uvalili” mu venecuelansku valutu

Hrvati i Slovenci iz podmorja Savudrijske vale izvukli na desetke vreća otpada