in

Sastanak komora: Svi koji uče za mesara imat će više sati stručne prakse, a mogu dobiti i stipendije

Ilustracija

U utorak je u Puli je održan sastanak s temom održavanja praktične nastave za učenike koji se obrazuju za zanimanje mesar. Sastanak je održan u HGK – Županijskoj komori Pula, a sudjelovali su predstavnici HGK ŽK Pula predsjednica Jasna Jaklin Majetić, Damir Sirotić i Željko Cetina, ravnatelj Strukovne škole Pula Ivo Bebek, vlasnik i direktor tvrtke Alverde Robert Iveta i tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što je, nakon niza godina, ponovno upisan program za mesare u Strukovnoj školi Pula. Oni su upisani u program prema jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO), koji predviđa veći broj sati stručne prakse u odnosu na teoretsku nastavu u školi.

Ipak, iako je upravo takav sustav ono za što se zalaže gospodarstvo, za njegovu je potpunu realizaciju nužna suradnja škola, obrtnika/poduzetnika i komora, koje u sklopu svojih javnih ovlasti osiguravaju preduvjete za njegovo odvijanje.

Iveta je upozorio na manjak mjesta za naukovanje za zanimanje mesar, što može dovesti do poteškoća u slučaju neslaganja majstora – stručnog učitelja i učenika. Smatra kako treba uložiti veće napore u uključivanje većeg broja stručnih učitelja, te poboljšati komunikaciju s njima i njihovo informiranje.

Jaklin Majetić istaknula je punu potporu HGK sustavu, koji treba osigurati kvalitetne kadrove za deficitarna zanimanja u budućnosti. Zahvalila je Iveti na odgovornom ponašanju i na doprinosu sustavu obrazovanja.

Bebek smatra JMO dobar sustav, te zahvalio na potpori i pomoći. Zadovoljan je upisima u školsku godinu 2020./2021., te se nada kako će trend upisa u deficitarna zanimanja i dalje rasti. Škola ima nastavnike koji su zaduženi za praćenje naukovanja i učenika koji su na praksi izvan škole, te se eventualni problemi trebaju rješavati tim putem.

Sorić je naveo kako je svjestan problema u provođenju obrazovanja, posebno kod zanimanja gdje je teško osigurati dovoljan broj mjesta za naukovanje. Naveo je kako je država prepoznala inzistiranje Hrvatske obrtničke komore na kompenzaciji majstorima – učiteljima (zaposlenicima obrta i poduzeća koji primaju učenike na naukovanje), te su raspisani natječaji kojima je moguće dobiti sredstva kojima se nadoknađuje vrijeme posvećeno poučavanju učenika, a moguće je i nadoknaditi troškove za opremu za učenike. Uz to, učenici koji upisuju JMO mogu se kandidirati za stipendije.

Zaključeno je kako će se puna pažnja posvetiti promoviranju sustava obrazovanja s ciljem upisa većeg broja učenika, osiguravanja dovoljnog broja mjesta za naukovanja i boljem informiranju svih sudionika, priopćeno je iz Hrvatske obrtničke komore.

Od ponedjeljka kava za van, teretane, otvaraju se škole stranih jezika i kladionice

Prijem za hitne službe: Grad Poreč im je stalna podrška i partner