in

SUTRA POČINJE NASTAVA: U istarskim školama 1.872 prvašića – značajno ih više ima u OŠ Finida Poreč i OŠ Rivarela Novigrad

OŠ Finida Poreč

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenut će sutra, 9. rujna, u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikularnom reformom koja sada ulazi u sve škole.

U školsku godinu 2019./2020. kreće 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.

Sutra u istarske škole kreće 1.872 prvašića, deset manje nego lani. No, to se može i promijeniti, budući da će se upisi u škole nastaviti i nakon početka nastave.

Situacija po gradovima je različita. Na Bujštini je upisano 247 učenika, 32 više nego lani. Na Labinštini ih kreće u školu 183, osam više nego lani. U Pazin u školske klupe sjest će 153 prvašića, četiri više nego lani, dok ih je u Buzetu nešto manje, 55, u odnosu na lanjskog 61 đaka. U Rovinju je upisano 194, a u Poreču 278 učenika, nekoliko manje nego lani.

Najveći rast zabilježen je u Novigradu, u OŠ Rivarela, gdje je upisano 53 učenika, dok ih je lani bilo 29. U OŠ Medulin je u prvi razred upisano 17 učenika, 23 manje nego lani, kad ih je bilo 40.

Zbog premalog broja djece ove se jeseni zatvara Područna škola Kašćerga, a dvoje upisane djece ići će u Trviž.

S druge strane, raste broj upisane djece u OŠ Finida u Poreču. Ondje ih je lani bilo upisano 68, a ove godine 87, uključujući i PŠ Novu Vas. Raste i broj učenika u matičnoj Osnovnoj školi Poreč gdje je upisano 67 djece, za razliku od lanjskih 55. K tome, u školi Finida dva su odjeljenja više u odnosu na lani, i to po jedan prvi i treći razred.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle. Najviše ih je upisano na području Grada Zagreba (8 tisuća), a slijede Splitsko-dalmatinska županija s gotovo 4400 učenika prvih razreda i Zagrebačka s 2800. Najmanje prvašića, 363, upisano je u Ličko-senjskoj županiji.

U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu da je u odnosu na prošle godine blago porastao interes učenika za strukovne programe, objavili su hrvatski mediji.

VRSARANI pobjednici turnira TunIstra Offshore World Challenge Poreč – za nagradu idu u KOSTARIKU!

NESTABILNA NEDJELJA: Više od 11.000 munja na jugu Istre u samo 2 sata