in

VRSARANI pobjednici turnira TunIstra Offshore World Challenge Poreč – za nagradu idu u KOSTARIKU!

Pobjednička ekipa s tunom od 200 kg/Foto Manuel Paljuh

Vrsarska ekipa “Axopar” pobjednica je ovogodišnjeg međunarodnog kvalifikacijskog turnira u lovu na veliku ribu i najvećeg natjecanja ove sportske discipline na čitavom Jadranu: TunIstra – Offshore World Challenge Poreč 2019.

Ova ekipa, koju uz kapetana Valentina Harašića čine Filip Babić, Dimitrii Isakov te Pavel Myakov, u dva ribolovna dana ulovila je tek jednu, no pobjede vrijednu tunu. Riječ je o rekordnoj 198,75 kilograma teškoj i 213 centimetara dugoj tuni, ujedno najvećoj ribi ulovljenoj tijekom svih pet godina turnira. Također, prema riječima glavnog suca turnira Tončija Lukete, riječ je o najvećoj tuni ulovljenoj na svim službenim turnirima u Hrvatskoj tijekom posljednjih osam godina.

„Osjećaj je fenomenalan. Na štapu je bio naš Filip, borio se s njom gotovo dva sata, mi smo ga bodrili i kad smo izvukli tunu, bio je to nezaboravan trenutak“, kazao je Valentin Harašić, kapetan ekipe „Axopar“. Osvojili su ukupno 1.788,75 bodova i time postali prva ekipa s Poreštine koja je pobijedila na ovom natjecanju.

Uz vrijedne nagrade – skuter Yamahu, ledenicu i ribarske štapove – osvojili su pozivnicu za odlazak na svjetsko prvenstvo koje se održava u travnju 2020. godine u Kostariki.

Drugo mjesto pripalo je talijanskoj ekipi „Presidente Mastfish“ i kapetanu Giorgiu Muri. Oni su tijekom dva dana ulovili dvije tune, od kojih su jednu izvukli iz mora, a drugu pustili prema catch&release principu. Treće mjesto pripalo je također talijanskoj ekipi „Fiuri“ koja je pod vodstvom kapetana Fabrizija Mantovana ulovila ukupno četiri tune, od kojih su jednu izvukli, a tri pustili.

Proglašenje najboljih ekipa održalo se sinoć, 7. rujna, na porečkoj rivi gdje je velik broj posjetitelja popratio zatvaranje ove atraktivne manifestacije. Ujedno je okončan i popratni street food festival Tunaliciuous, a koncerte su održale poznate grupe Pavel i Silente.

Podsjetimo da su se natjecatelji ove godine suočili i s ponešto težim vremenskim uvjetima. Tako se drugog dana turnira prvi put dogodilo da je ribolov morao biti otkazan zbog bure od 30 čvorova koja je onemogućavala ribolovnu aktivnost. No, treći dan sreća se porečkim tunolovcima ponovo osmjehnula. Zabilježen je 21 zagriz mamca, a ulovljeno ukupno 16 riba, od kojih su četiri izvučene na brod.

Također, tek drugi put u pet godina ulovljena je lampuga, velika pučinska riba. Ona koju je na svoj brod izvukla talijanska ekipa „Rock Tuna“ težila je deset kilograma.

Na ovogodišnjem izdanju najvećeg big game natjecanja na Jadranu u ukupno dva natjecateljska dana nastupilo je pedesetak ekipa koje su ukupno ulovile 30 riba, od kojih je iz mora izvučeno 13. Atraktivno javno vaganje ulova održano je i posljednjeg dana turnira na porečkoj rivi pred brojnim znatiželjnicima, Porečanima i turistima.

„Dokazali smo da se u Poreču lovi velika riba te da imamo trofejne ulove, i to u svjetskim razmjerima. Bez lažne skromnosti možemo reći da smo jedan od najjačih turnira na Mediteranu. Postigli smo to u ovih pet godina i hvala svima koji su nam na tom putu pomogli“, zaključio je Franko Čerin, glavni organizator i predsjednik kluba ŠRK-a Big Game 4Tuna.

Organizatori ovog nezaboravnog tjedna u Poreču su Športski ribolovni klub Big Game 4Tuna, koji stoji iza natjecanja u lovu na veliku ribu, i tvrtka MPG, koja organizira popratne događaje, dok je glavni sponzor najveća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera.

FUNTANA u iščekivanju novih rekorda – ostvareno milijun i pol noćenja, i rujan je obećavajući s plusom od 4 posto

SUTRA POČINJE NASTAVA: U istarskim školama 1.872 prvašića – značajno ih više ima u OŠ Finida Poreč i OŠ Rivarela Novigrad