in

TAR ČUVA TRADICIJU: Mališani iz Paperina učili kako se lovi riba, vrste mreža i brodova, kako se pravi čvor…

Tarski talijanski vrtić Paperino zaključio je pedagošku godinu koja je bila prepuna događanja, a sve je okrunjeno završnom svečanošću, održanom nedavno, na kojem su mališani roditeljima predstavili sve što su naučili. Paperino čine jaslička skupina Topolini s 13 djece i vrtićka skupina Oelandrini u kojoj je bilo 21 dijete. O njima su brinule odgajateljice Nataša Brljafa, Nataša Rotar, Danniel Radić i Patricia Zenaro.

Na svečanost su povali predstavnike Općine Tar-Vabriga, Zajednice Talijana, Turističke zajednice i ribare Marija Mundu, Marija Vizintina, Emila Zenara, zatim stolare Silvija Labinca, potom Mateja Damijanića koji im je bio tehnička podrška te roditelje i predstavnike tvrtki sponzora – Drvnog centra i Elektrometala.

Bila je recitacija, plesa i pjesama, a potom i prezentacija projekta „Istra u očima djece – Moje mjesto posebno je po…“ koji se odvijao pod patronatom Istarske županije.

Paperino je odabrao temu „Izlov cipli u Tarskoj vali“, pa su tijekom godine imali brojne aktivnosti vezane za to – proučavali su sidra, vrste brodova, riba, čvorova i mreža i sve drugo vezano uz taj zanat.

Mališani su učili kako je tekao izlov cipli kroz godine, koje poslove obavljaju ribari, upoznali su alate koje koriste ribari, organizirali puno posjeta lokalnim ribarima, pozvali dugogodišnjeg ribara Marija Mundu da priča dogodovštine iz ribarskog života…

No, išli su na izlet na ribarski sajam u Poreču Crofish, potom u Muzej batane u Rovinj i pulski akvarij, te gledali kako se love cipli u Tarskoj vali.

No, osim toga Paperino je tijekom godine imao brojne aktivnosti – likovne, glazbeno-scenske, kreativne, manipulativne, igre i još puno toga. Za kraj godine priredili su iizložbu „La tratta de Val ti Torre“ u Zajednici Talijana „Giovanni Palma“ koja je u jutarnjim satima otvorena za posjetitelje, doznali smo iz Paperina.

policija nesreća ilustracija pixabay

NOVA TRAGEDIJA U PROMETU: Pješaka usmrtio kamion kod Kršana

Sindikalistica Marina Cvitić: “Najprije su iz turizma potjerali radnike, a sada ‘plaču’ za njima”