in

TAR: Provjerili smo kako se provodi nastava u novim uvjetima – dezinfekcija, svaki učenik sam u svojoj klupi, zabrana ulaska u školu…

Nastava uz asistenta s maskicom

Pandemija bolesti Covid-19 donijela je brojne novosti u naše živote. Promjene su osjetila i djeca koja ponajprije nisu mogla polaziti vrtiće i škole. No, to se prije oko tri tjedna promijenilo kada je odlučeno da se najmanji mogu vratiti u vrtiće (tek odnedavno svi), odnosno da školsko zvono može opet zvoniti u školama – ali samo za niže razrede. Učenici viših razreda nastavu i dalje prate online, putem televizora, što je doista u njihove živote unijelo velike promjene i zbrku.

Dezinfekcija ruku odmah na ulazu

Odlučili smo posjetiti Osnovnu školu u Taru da vidimo kako se točno u praksi odvija nastava za mališane od prvog do četvrtog razreda koji se moraju pridržavati brojnih protuepidemijskih mjera. No, u startu smo morali zastati – naime, roditeljima, učenicima viših razredima i svima ostalima zabranjen je ulaz u školu.

Dezinfekcija obuće pri dolasku

Tako da smo fotografiranje i priču odradili uz svesrdnu pomoć ravnateljice škole Andree Baksa i knjižničarke Lorne Velenik-Žufić, koja je za nas odradila fotoreporterski posao.

Obavezna je promjena obuće

Dakle, prema riječima ravnateljcie, trenutno u školi ima oko 77 učenika razredne nastave, što čini oko 75 posto učenika razredne nastave, koja osim sa razrednicama imaju nastavu i s predmetnim učiteljima.

-Djeca su vrlo dobro prihvatila sva pravila prevencije koja su detaljno napisana u Epidemiološkom i Provedbenom planu škole, a i provedba je temeljita, navodi Baksa.

Tjelesni odgoj uz distancu

Mjere opreza zbog Covida-19 su im sljedeća – djeca dolaze u 3 turnusa u školu (8, 8.10 i 8.15 sati). Preporuka je da djeca što više izlaze na svježi zrak, a nastava je u učionicama za djecu koja su u školi. Učenici koji su iz objektivnih ili subjektivnih razloga kod kuće i dalje imaju nastavu na daljinu.

Pri ulasku u školu učenici drže razmak od 1,5 metra, dezinficiraju ruke  i otiru noge u tepih s dezinfekcijskim sredstvom. Potom presvlače obuću za školu, te odlaze prati ruke.

Nakon toga upućuju se u učionicu u pratnji učiteljice. U razredima sjede svatko sam u klupi. I na tjelesnom odgoju vježbaju tako da drže razmak i to isključivo na školskom dvorištu, jer se sportska dvorana ne koristi.

-Učimo ih kako pravilno prati ruke i trudimo se da ih peru barem 30 sekundi. I u blagavaonici jedu i sjede s razmakom. Svugdje po školi su na zidovima pravila ponašanja za vrijeme Covida-19.

U knjižnicu se smije ući samo jedan po jedan, jer je knjižnica mala. Ulazi se samo u prostor predviđen za čitaonicu, a među police s knjigama se ne smije ići. Knjige se vraćaju u kutiju, a ne knjižničarki u ruke. Knjige u kutiji stoje tri dana u karanteni. Nakon toga se korice knjiga prebrišu krpom koja je navlažena sredstvom za dezinfekciju, pa se razdužuju i vraćaju na policu, priča knjižničarka.

Učenici viših razreda, roditelji i drugi ljudi ne smiju u školu. Ravnateljica, psihologinja i pedagoginja obavljaju razgovore s njima, primjerice u vezi upisa budućih prvaša, na dvorištu škole grupno ili telefonom individualno.

Također, dodaju, i knjižničarka izlazi pred školu za prihvat građe učenika viših razreda, a ta građa se uz prisustvo knjižničarke odlaže u kutije.

Dakle, možemo zaključiti – iako je sve u početku izgledalo možda čudno i neprimjenjivo, u praksi se pokazalo da sve to može funkcionirati.

No, nadamo se da će se virus povući i da će se djeca najesen vratiti u škole – onako kako je bilo prije koronavirusa, bez socijalne distance!

ANTO KAFADAR – Porečki rekorder koji slaže piramide od staklenih čaša za Guinessa

Ni 4. lipnja u Istri nije zabilježen nijedan novooboljeli od Covida-19