in

ULAGANJE U UČITELJE – Uručene potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja

Foto Istarska županija

U Zajednici Talijana u Puli ovog su tjedna svečano uručene potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji.

Zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita pozdravila je sve okupljene te istaknula kako je za Istarsku županiju obrazovanje jedan od najvećih prioriteta, što potvrđuju brojne aktivnosti i izdvajanja.

„Uvođenjem Građanskog odgoja u svih 25 osnovnih škola kojima je Istarska županija osnivač, pružamo našoj djeci mogućnost da postanu aktivni građani, aktivni članovi društva, i da mogu donositi promišljene odluke i da razvijaju građanske i socijalne kompetencije kao i znanja koja će biti korisna u svakodnevnom životu. Bez ljudskih resursa, učitelja, učiteljica, ravnatelja, koji su najvažniji dio provedbe programa i bez kojih ona ne bi bila moguća. Od srca vam u svoje osobno i u ime župana Borisa Miletića, čestitam i zahvaljujem,“ kazala je Acquavita.

Pročelnik Kabineta župana Istarske Županije Ivan Glušac čestitao je svim polaznicima na uspješnoj edukaciji koja se odvijala tijekom ljetne sezone. „Građanski odgoj je samo jedna kockica u mozaiku obrazovanja. Ulaganje u obrazovanje je visoko na listi prioriteta Istarske županije, što konkretno potvrđuje i podatak da 46% proračunskih sredstava za 2023. godinu, koji se odnose na upravna tijela Istarske županije, izdvajamo upravo za Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu. Proteklog tjedna je počela izgradnja KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeLoživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u seKtoru ugostiteljstva i turizma Pula vrijednog više od 50 milijuna kuna, do kraja godine krećemo i u raspisivanje natječaja za izgradnju talijanske osnovne škole u Novigradu, a krajem ovog mjeseca biti će dovršena i potpuno opremljena srednja talijanska škola Leonardo Da Vinci u Bujama. Imamo spremnih nekoliko projekta za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, popularni NPOO, za gradnju i dogradnju osnovnih škola između ostalog Marčana, Fažana, Svetvinčenat, Kanfanar i Žminj, tako da očekujemo ulaganja u nove projekte preko 15 milijuna eura samo u školsku infrastrukturu. U program Građanskog odgoja uloženo je pola milijuna kuna, što će se nastaviti i u sljedećem proračunu, te je posebno pohvalno što je u program uključeno svih 25 osnovnih škola kojima je Istarska županija osnivač.“ – kazao je pročelnik Glušac i čestitao svim polaznicima na pokazanom trudu i zalaganju.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricija Percan čestitala je svim polaznicama i polaznicima te podsjetila na početke uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji.

„Na inicijativu Istarske županije, Građanski odgoj i obrazovanje je uveden još 2018. godine, kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, odabrano je 5 škola čiji je osnivač Istarska županija, odnosno OŠ Barban, OŠ Krnica, OŠ Potpićan, OŠ Vodnjan i OŠ Žminj. Temelj za Građanski odgoj i obrazovanje uspostavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, te  je potom oplemenjen i prilagođen našim lokalnim specifičnostima. Tijekom lipnja i kolovoza 2022. godine provedena je tako edukacija na temu Građanskog odgoja i obrazovanja, u OŠ Vodnjan, za učiteljice i učitelje 25 županijskih osnovnih škola. Edukaciju je završilo po dvoje učitelja iz svake škole, odnosno sveukupno njih 50, a trajala je 10 dana, u dva ciklusa, a edukaciju su provodile predavačice sa Sveučilišta J. Dobrile u Puli“, pojasnila je pročelnica Percan.

Prorektorica za studente, obrazovne programe i  suradnju Sveučilišta J. Dobrile Mirjana Radetić-Paić ovom je prilikom poručila kako svi djelatnici na čelu s prisutnom profesoricama imaju dugogodišnje iskustvo u radu u sustavu, odgoju i obrazovanju, i nastavljaju surađivati sa svim ustanovama odgoja i obrazovanja u Istarskoj županiji i šire. „Drago nam je što smo prepoznati kao partneri u izvođenju ovog programa, i zapravo vidimo ulogu Sveučilišta u promišljanju i pomoći razvitka naše regije, izlazeći iz okvira teorije i prakse i sudjelujući na svim razinama. Zahvaljujemo Istarskoj županiji, posebne pohvale našim sveučilišnim profesorima i naravno čestitka svima koji su se uključili i koji su završili ove edukacije“, kazala je prorektorica Radetić-Paić.

Nakon uvodnih govora, polaznicima edukacije podijeljene su prigodne potvrde o sudjelovanju na nastavi za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja. Tijekom edukacije obrađene su teme: održivi razvoj, identitet(i), ljudska prava, potrebe i odgovornosti, diskriminacija i ravnopravnost, sudjelovanje u odlučivanju, međuljudski odnosi, volontiranje, potrošačko društvo, te medijska pismenost.

Izvor Istarska županija – Kabinet župana

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Otkriven kradljivac parfema iz Galerije

Foto DND Poreč

VESELI MURAL – DND Poreč oslikava pročelje Gradske knjižnice