in

Uskoro kreću besplatni tečajevi talijanskog jezika za novinare. Financira Istarska županija

Photo: Tomislav Miletić/PIXSELL

Istarska županija, putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade, kontinuirano promiče dvojezičnost i očuvanje talijanskog jezika u Istri. S tim ciljem su krajem 2019. godine pokrenuti besplatni tečajevi talijanskog jezika za službenike javnih službi. Do sada je tečaj uspješno završilo oko 1000 službenika Policijske uprave istarske, djelatnika Opće bolnice Pula, Istarskih domova zdravlja, Nastavnog Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, Društva Crvenog križa Istarske županije te domova za starije osobe, čiji su osnivači Istarska županija i gradovi Poreč, Umag i Buzet. Također, tečajevi su organizirani i za tridesetak službenika gradova Vodnjan, Labin, Novigrad, Umag i Pule.

Novi ciklus besplatnih tečajeva talijanskog jezika započet će narednih mjeseci, a namijenjen je za tridesetak novinara raznih medija koji rade na području Istarske županije, a koji su iskazali interes za pohađanjem tečaja-

„Zanimanje za tečajeve je iznimno veliko što dokazuje da je znanje talijanskog jezika prijeko potrebno u Istri, a neizmjerno mi je drago što su to prepoznali i novinari koji su se prijavili“, istaknula je nadležna pročelnica Tea Batel. 

Tečajeve financira i organizira Županija u suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama s kojima je potpisan Sporazum o suradnji na očuvanju dvojezičnosti i promociji talijanskog jezika, a provode ih pučka otvorena učilišta u trajanju od 50 sati.

Podsjetimo, nadležni Odjel je pod pokroviteljstvom Istarske županije i dvojezičnih gradova i općina pokrenuo i tjedni pregled vijesti na talijanskom jeziku koji se, od siječnja 2020. godine, u suradnji s lokalnom televizijom i radio postajama emitira jednom tjedno, objavila je Istarska županija.

Foto Policijska uprava istarska

Djeca i istarski policajci poslali poruku protiv vršnjačkog nasilja

zastave foto mup

Istarska policija raspisala natječaj za prijam u državnu službu na neodređeno vrijeme