in

Višemilijunske investicije porečkog Instituta: Novi laboratorij za tlo, biljke i vodu ima opremu na svjetskoj razini vrijednu 5 milijuna kuna

Dean Ban i Loris Peršurić - Foto Tanja Kocijančić

Napisala i snimila Tanja Kocijančić

U Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču predstavljene su danas na konferenciji za medije brojne investicije realizirane u proteklom razdoblju. Institut je uložio značajna sredstva u modernizaciju vlastitih laboratorija, a provodi i više EU projekata koji uključuju investicije u zgradu i okoliš. Glavni projekt, novootvoreni laboratorij za tlo, biljke i vodu, vrijedan više od 6 milijuna kuna, površine 200 četvornih metara, predstavio je ravnatelj Instituta Dean Ban, zajedno s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem, budući se nekoliko projekata odvija u suradnji i uz sufinanciranje Grada Poreča. Predstavljanje ovog laboratorija bilo je predviđeno u sklopu velike proslave 145. obljetnice rada Instituta prošle godine, no međutim zbog koronavirusa svečanost je odgođena do daljnjeg.

Ovaj novi jedan je od ukupno šest laboratorija koje trenutno ima Institut i posjeduje najsuvremeniju opremu. Samo građevinski dio novog laboratorija za tlo, biljke i vodu stajao je oko 1,2 milijuna kuna, što se financiralo ponajviše iz gradskog proračuna koji svake godine rezervira sredstva za Institut. Drugi izvor su bila sredstva Centra izvrsnosti, potom iz mjere 10.2. iz Programa ruralnog razvoja i iz projekata Fonda za energetsku učinkovitost. Pet milijuna kuna uloženo je u opremu, a do kraja godine kroz druge projekte uložit će još dva milijuna, čime će biti cjelina zaokružena s ukupno oko 9 milijuna kuna.

Zoran Užila

-Potencijali laboratorija su jako veliki, ne samo za znanstvenu djelatnost, nego i za lokalne poljoprivrednike. Po opremljenosti i kvalitetom uređaja te visokoobrazovanih djelatnika ovaj laboratorij jedan je od najboljih u Hrvatskoj i slobodno se po tome može mjeriti s europskom i svjetskom razinom, naglasio je ravnatelj Ban.

Laboratorij je predstavio njegov voditelj Zoran Užila.

Ostale investicije koje su u tijeku su uređenje okoliša oko instituta, u sklopu čega su lani podigli novi maslinik na površini od 3.000 četvornih metara, a planiraju na proljeće i još dva hektara vinove loze zasaditi, što će biti pokusni nasad.

Novi laboratorij u Institutu za poljoprivredu i turizam

Prije nove godine dobili su obavijest Ministarstva znanosti da im je odobreno 4,7 milijuna kuna za dokumentaciju za izgradnju nove zgrade instituta. Bit će to kapitalno ulaganje vrijedno od 12 do 13 milijuna eura – potpuno nova zgrada koja će biti smještena pored postojeće. Imat će nove prostore, konferencijske sale, još laboratorija i urede budući da u sadašnjoj zgradi više nema mogućnosti širenja, pa ni u slučaju novog zapošljavanja. “Bit će to respektabilna zgrada s referencama na europskoj razini i vrlo značajna ne samo za Istru, nego za cijelu Hrvatsku.”, naglasio je Ban.

Gradonačelnik Peršurić je istaknuo da je ponosan što Poreč što imamo takav instutut s čak 145 godina tradicije.

Novi laboratorij u Institutu za poljoprivredu i turizam

-Poreč je grad turizma, ali i poljoprivrede, jer među ostalim imamo i vrhunske vinare i maslinare. Institut je dosta integriran u zajednicu i to još nas više podiže kao destinaciju u pogledu poljoprivrede. Grad će i dalje sufinancirati rad instituta i poljoprivredne škole – dosad smo financirali prometnice, dnevni boravak na otvorenom školi, te, među ostalim, projekt “Upiši poljoprivrednu školu” čime motiviramo djecu da upišu baš ovu školu, što se pokazalo vrlo uspješnim, naglasio je gradonačelnik Peršurić.

Ravnatelj Ban je rekao da je u zadnjih 5 godina Institut značajno poboljšao svoje kapacitete u ljudskim potencijalima i infrastrukturi. Imaju ukupno 65 djelatnika, od kojih su 19 znanstvenika, 15 doktoranata i 3 postdoktoranata, a ostalo je tehničko i suradničko osoblje. Jedan su od 25 u Hrvatskoj i jedan od 5 hrvatskih instituta s područja bio tehničkih znanosti.

U zadnje vrijeme porečki Institut prepoznat je i po povlačenju EU sredstava. Radi se, među ostalim, na brojnim projektima koji su prepoznati od svjetske akademske zajednice. Lani su proslavili 145 godina djelovanja skromno zbog pandemije, pa će ove godine kroz medijska događanja predstavljati svoje projekte i investicije.

Lani su osnovali dva nova laboratorija uz četiri postojeća u kojima se odvija znanstveno istraživačka aktivnost uz nešto komercijalne djelatnosti.

U zadnje tri godine uložili su značajna sredstva u nove investicije – gotovo 5 milijuna kuna u 2018., preko 3 milijuna prije dvije godine i još toliko lani, naglasio je Ban i posebno izdvojio izvrsnu suradnju s Gradom Porečom koji ih odlično prati u njihovim projektima i aktivnostima.

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč je znanstveno-istraživačka i infrastrukturna institucija koja postoji već 145 godina, a danas spada među najopremljenije u državi. U zajednici aktivno rade na stjecanju i prenošenju znanja u svrhu gospodarskog, ekološkog i sociološkog održivog razvoja ruralnog prostora.

Novigradskom kampu Maravea dodijeljena posebna ADAC nagrada za digitalizaciju i online marketing

Bez vode 21. siječnja dio Velog Maja