in

VIŽINADA: Učenje talijanskog jezika nastavlja se i u novoj pedagoškoj godini

Foto Zajednica Talijana Vižinada

I sljedeće školske godine Općina Vižinada će sufinancirati nabavu nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola s prebivalištem na svom području, a također nastavlja se i učenje talijanskog jezika u vrtiću i školi.
Kako smo nedavno objavili, općina je za školski pribor predvidjela 35 tisuća kuna. Učenici nižih razreda dobit će bon od po 300 kuna, dok će za učenike viših razreda bon iznositi 400 kuna. U inicijativu se uključila i Zajednica Talijana koja će iz vlastitih sredstava polaznicima tečaja talijanskog jezika omogućiti bon od 100 kuna. Bonovi, dostupni u općinskoj upravi, mogu se preuzeti do 22. srpnja tijekom radnog vremena, a mogu se potrošiti u prodavaonicama Narodnih novina i Istraalfa te u knjižarama Matea i Libar u Poreču do 15. rujna.
U školskoj godini 2022./23., Područnu školu u Vižinadi pohađat će 99 učenika.

Zajednica Talijana, veli njena predsjednica Neda Šainčić Pilato, ujedno i općinska donačelnica, podržat će pohađanje fakultativnog tečaja talijanskog jezika u školi a time i njegovo očuvanje na tom području. U tu je svrhu proteklih dana završen i predškolski tečaj talijanskog jezika, koji vodi profesorica Gloria Stojnić, koja ga je preuzela od Maje Šimonović Cvitko.
Predškolski tečaj talijanskog jezika, podsjetimo, financiran je sredstvima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Neda Šainčić Pilato u ime Zajednice Talijana polaznicima tečaja darovala je knjige.

-Sretan sam što Vižinada kao zajednički prijatelj iz djetinjstva podupire razvoj djece i mladih. Ovim demografskim mjerama namjeravamo dodatno pomoći našim sugrađanima, a posebno mladim obiteljima, jamčeći im kvalitetne uvjete života. Siguran sam da će ova pomoć dobro doći u ovom razdoblju krize i poskupljenja, rekao je načelnik Marko Ferenac.

Luka Rossi novi predsjednik Vinistre

rovinj

Kakvoća mora za kupanje: Na 2 plaže u Umagu i Rovinju nije baš dobra