in

Župan primio nagrađene državne prvake u školskim i sportskim natjecanjima

Foto Istarska županija

U Zajednici Talijana u Puli istarski župan Boris Miletić upriličio je prijem za učenice i učenike državne prvakinje i prvake u predmetnim i sportskim natjecanjima u školskoj godini 2022./2023. i njihove mentorice i mentore. Prijem se održao za ukupno 79 učenica/ka osnovnih i srednjih škola, od toga 22 prvaka pojedinačno i 57 prvaka skupno, koji su na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima, kao i sportskim natjecanjima osvojili 1. mjesto.

Istarski župan Boris Miletić je istaknuo kako mu je iznimna čast i još veće zadovoljstvo što ima priliku čestitati uspješnim istarskim prvacima i prvakinjama, i njihovim mentorima, kako na državnim, tako i na međunarodnim natjecanjima. „Sigurno su se vremena promijenila, tehnologija se razvila, no ono što je ostalo još iz moga đačkog doba i dalje vrijedi: da bi se ostvarili uspješni rezultati, potreban je trud i zalaganje, poznato grijanje stolice za učenje i kada govorim o sportu, brojni treninzi. Biti prvi u svom razredu nije lako, a biti prvi u svome gradu i županiji još je teže, no biti prvi na državnoj i međunarodnoj razini je zaista izniman uspjeh.“ – poručio je Miletić i istaknuo kako je ulaganje u obrazovni sustav prioritet Istarske županije za čije aktivnosti je iz Proračuna osigurano više od 45% ukupnih sredstava, podsjetivši na brojne realizirane projekte poput obnove područne škole u Sv. Martinu u Nedešćini, rekonstrukcije i dogradnje Talijanske srednje škole u Bujama, izgradnje Medicinske škole u Puli, i na projekte koji su pred realizacijom poput izgradnje Talijanske osnovne škole u Novigradu i izgradnje KLIK centra u Puli. 

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan pridružila se čestitkama svim nagrađenim prvacima i prvakinja te je kazala kako je u školskoj godini 2022./2023. na županijskim predmetnim natjecanjima sudjelovalo 1,220 učenika i učenica, dok je na sportskim natjecanjima sudjelovalo njih 13,854 što predstavlja čak 63% svih učenika na području Istarske županije, a ove godine je po prvi puta 20 učenika sudjelovalo i u natjecanjima za učenike s intelektualnim teškoćama u razvoju.

Nagrađenim učenicima dodijeljen je prigodni bon za Nove Istarske knjižare u iznosu 150 EUR za pojedinačne prvake, a 100 EUR za one timske što je značajno povećanje od preko 80% u odnosu na prošlu godinu. Ukupno, Istarska županija je dodijelila 9.000,00 EUR za prigodne bonove.

Izvor Upravni odjel župana Istarske županije

istarska županija kaštijun

Istarski (grado)načelnici prihvatili model restrukturiranja Kaštijuna

Foto inno kurnia za Pixabay - Ilustracija

U petak Forum obiteljskog smještaja Istre – Novosti, umjetna inteligencija i projekt Access