in

Istarski (grado)načelnici prihvatili model restrukturiranja Kaštijuna

Foto Istarska županija

Na inicijativu istarskog župana Borisa Miletića, u koordinaciji s Gradom Pulom, danas je održan sastanak s gradonačelnicima i načelnicima na temu vlasničkog i upravljačkog restrukturiranja trgovačkog društva Kaštijun d.o.o.

„Zakon o trgovačkim društvima je poprilično jasan kad se govori o dokapitalizaciji ili restrukturiranju. Iz brojnih dosadašnjih razgovora, proizašao je prijedlog da se pristupi modelu koji omogućava da se neovisno o udjelima u temeljnom kapitalu, dioničari odnosno, u ovom slučaju, udjelničari mogu međusobno sporazumjeti i dogovoriti na koji se način mogu podijeliti upravljačka prava, a koja ne moraju biti direktno u srazmjeru s udjelom u samom kapitalu trgovačkog društva. Moj stav je od samog početka poznat, a temelji se i na Sporazumu iz 2011. godine prema kojem bi sve jedinice lokalne samouprave stekle upravljačka prava sukladno svom učešću u otplati kredita za izgradnju ŽCGO Kaštijun. Osnovni cilj je da svi aktivno sudjelujemo u upravljanju društvom Kaštijun d.o.o., da preuzmemo dio odgovornosti te da Kaštijun komunalnim poduzećima ne bude strano tijelo, već da ga promatraju kao dijelom sustava gospodarenja otpadom“, istaknuo je župan Miletić.

Novi operativni sastanak održat će se u roku od narednih četrnaest dana.

Na sastanku je održana i prezentacija nacrta Plana za gospodarenje otpadom na području Istarske županije za razdoblje 2024.-2028., kao bitnog elementa gospodarenja otpadom u Istri, koji će uskoro ići na javno savjetovanje, a potom i na usvajanje od strane županijske Skupštine. Prezentaciju su održali izrađivači iz tvrtke ESG Insight d.o.o. Zagreba, a prisutni načelnici i gradonačelnici obvezali su se dostaviti odgovore na poslan im upitnik do petka, priopćeno je iz Istarske županije.

Foto IDS - Valter Flego i Katarina Nemet

Flego i Nemet traže veća ulaganja EU sredstava za hrvatske poljoprivrednike i obrtnike

Foto Istarska županija

Župan primio nagrađene državne prvake u školskim i sportskim natjecanjima