in

Od 1. travnja velika promjena za vozače

Foto - Ilustracija MUP

Policija je objavila priopćenje o promjeni koja od 1. travnja stupa na snagu u prometu. Naime, od subote za vozače više nisu obavezna dnevna svjetla danju.

“Temeljem izmijenjene odredbom članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozilima danju i to od 1. studenog do 31. ožujka. Sukladno Zakonu, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju. 

Pored navedenog, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od dosadašnjih 300 kuna.

Vozače mopeda i motocikala podsjeća se na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Također i vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od dosadašnjih 500 kuna”, objavila je policija.

Foto Grad Poreč

Grad Poreč dodijelio potpore porečkim udrugama koje se bave djecom, mladima, plesom, umirovljenicima, kulturom…

U Centru za nematerijalnu kulturu Istre u Pićnu gostuje Evelina Rudan