in

Od danas ukinute skoro sve mjere. Na snazi ostaju tek dvije

Ilustracija - Foto Myriams-Fotos za Pixabay

Nakon više od dvije godine epidemije covida-19 i strogih ograničenja noćas, s prvim minutama subote, ukinute su gotovo sve epidemiološke mjere, uključujući obavezu nošenja maski. Građani će se ubuduće moći okupljati bez ograničenja do zore, a obavezno nošenje maski i covid-potvrde ostaje samo u zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi. Maske ostaju obavezne i u ljekarnama, navodi portal Index.

Prestaju i sva ograničenja na sportskim događajima, u noćnim klubovima, kao i na svadbama i proslavama, sprovodima… 

Ukidaju se ograničenja okupljanja, kao i ograničenja za radno vrijeme kafića i noćnih klubova. To znači da se izlasci vraćaju na staro normalno. Od danas više nema ni razmaka među stolovima, ograničenja broja gostiju… Koncerti, priredbe i javna okupljanja također se vraćaju u oblik u kojem su bili prije pandemije. 

Bar zasad ukidaju se i covid potvrde. One su potrebne samo u zdravstvenom sustavu i za smještaj korisnika u sustavu socijalne skrbi. 

Znatno su ublažene i mjere prelaska granice. Za građane EU više ne treba potvrda za ulazak u Hrvatsku, dok državljani trećih zemalja nju i dalje moraju imati. 

Podsjetimo da je epidemija u Hrvatskoj proglašena 11. ožujka 2020.. Od tog datuma građani su živjeli pod raznim epidemiološkim mjerama – od potpunog lockdowna u proljeće 2020., zabrane okupljanja, obaveze nošenja maski do uvođenja covid potvrda u zdravstvu, socijali, državnim i javnim službama u jesen 2021. Ulaskom u treću godinu pandemije, Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio se na značajno relaksiranje zbog poboljšanja situacije, visokog stupnja kolektivnog imuniteta kao i procjene da je virus dobrim dijelom manje opasan.

Iako je početna euforija oko dolaska cjepiva s vremenom splasnula, pa se na dnevnoj bazi prvom dozom u zadnje vrijeme cijepi svega stotinjak osoba, do sada je u Hrvatskoj cijepljeno 70,71 posto odraslog stanovništva. S obzirom na to i da se više od četvrtine ukupnog stanovništva do sada zarazilo, po procjenama stručnjaka, stvoren je  zadovoljavajući kolektivni imunitet. 

Nažalost, prema podacima Nacionalnog stožera CZ od 8. travnja 2022., 15.660 osoba izgubilo je bitku s covidom, a ukupan udio umrlih među zaraženima u Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), iznosi 1,42 posto. 

Izvor Index i 24sata

Zdenka Jakus - foto Davor Šišović

Donosimo recept za pincu i bogat program Žminjskih vazmenih užanci u 7 konoba i restorana

Ilustracija - Foto DeguStazione Tar hrana tartufi tjestenina

Istra među 15 najatraktivnijih svjetskim gourmet destinacijama