in

OD GRADA CVIJEĆA DO GRADA SMEĆA: Porečka oporba zatražila razrješenje direktora Usluge – Laković: ‘Građani su nesavjesni i represivne mjere su neizbježne’

Ilustracija/Červar Porat

Velike količine otpada po gradskim ulicama i divlji deponiji kojih ima sve više u šumarcima i po livadama bile su tema zadnje sjednice Gradskog vijeća Poreča na kojoj se povela burna rasprava zbog novog, značajno skupljeg režima prikupljanja komunalnog opada. Predstavnici oporbe obrušili su se na gradonačelnika Lorisa Peršurića i od njega zatražili da razriješi dužnosti direktora komunalnog poduzeća Usluga Milana Lakovića, te mu predali peticiju s 1.700 potpisa građana koji traže poništenje novog cjenika zbrinjavanja mješovitog komunalnog otpada, povrat preplaćenih sredstava i ispitivanje zakonitosti odluke o načinu pružanja usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada.

Pitanje na aktualnom satu prvi je postavio IDS-ovac Eugen Stanissa kojeg je zanimalo što će Usluga poduzeti vezano za sve veći broj divljih deponija koja okružuju grad. Laković je pak kazao da se njegovi djelatnici suočavaju s nesavjesnim ponašanjem sve većeg broja građana.

Ako se ovaj trend nastavi, represivne mjere bit će neizbježne. Usluga je stvorila sustav koji je spreman prihvatiti sav otpad, ali se ne može baviti građanima koji odbijaju služiti se tim sustavom. U godinu dana pokrili smo grad s čak 11.476 spremnika. Nažalost, oni se koriste u vrlo malom postotku. Iskorištenost spremnika je tek 62 posto, rekao je Laković i zaključio da su suočeni s nesavjesnim ponašanjem dijela građana.

SDP-ovac Goran Gašparac obratio se gradonačelniku.

Jeste li svjesni da će vas 80 posto građana Poreča koji na prošlim izborima nisu glasali za IDS pamtiti kao gradonačelnika koji je pretvorio Poreč od grada okupanog cvijećem u grad zatrpan smećem, pitao ga je Gašparac. Dodao je da novi režim odvoza komunalnog otpada poskupio račune za tri do četiri puta, dok se broj tjednih odvoza smeća smanjio s tri na tek jedan.

-Građanima naplaćujete odvoz smeća i onda kada kante ne iznesu iz svojih dvorišta, pa se oni, osim što se osjećaju opljačkani, osjećaju i prevareni od strane IDS-ove gradske uprave s vama čelu. U večernjim i jutarnjim satima gradske ulice su zatrpane vrećama smeća koje se nalaze okolo pretrpanih spremnika. Čupaju ih galebovi i njihov sadržaj raznose po ulicama, a, k tome, iz kontejnera se gradskim naseljima širi nesnosan smrad, govorio je Gašparac gradonačelniku.

Nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro predao je zatim gradonačelniku peticiju s 1.700 potpisa građana uz opasku da očekuje službeno očitovanje na nju, te predložio mu da hitno pokrene postupak razrješenja Milana Lakovića s funkcije direktora Usluga zbog evidentne neučinkovitost novog načina pružanja ove usluge i dovođenje u opasnost javnog zdravlja građana.

-Laković je odgovoran zbog naplaćivanja spremnika za otpad od građana iako oni nisu bili isporučeni te zbog naplaćivanja usluge pražnjenja spremnika iako usluga nije pružena, nizao je Zennaro i pitao je li cjenik odvoza smeća u skladu sa zakonom.

Peršurić im je rekao da napadaju bez argumenata.

-Ovo je grubi politički nasrtaj na gradsku upravu bez valjanih argumenata“, kazao je i odbio razmatrati prijedlog razrješenja Lakovića s pozicije direktora Usluge.

-Sadašnji i bivši predsjednici hrvatske vlade su osmislili sustav koji je izgrađen slijedeći naputke i preporuke Europske Unije. Slijed razrješenja dovest će nas do Bruxellesa. Tu se jednostavno radi o političkom obračunu bez ikakvih objektivnih podloga. Vaša je namjera podići tenzije u gradu a to vam neće uspjeti, odgovorio im je Peršurić.

Porečka djeca u ljetnom kuglačkom kampu u Delnicama

BOJE LJETA: Slavica Ezgeta 1. srpnja izlaže u porečkoj Galiji