in

Od sutra zimsko računanje vremena – obavezno palite kratka svjetla i danju, jer je kazna 300 kuna

S obzirom na nekoliko teških prometnih nesreća na našim prometnicama u zadnje vrijeme i sutrašnji početak zimskog računanja vremena (u 3 sata u noći kazaljke na satu vraćamo sat vremena natrag), Ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je u cilju zaustavljanja negativnog trenda čitav niz aktivnosti i sudionicima u prometu uputilo sigurnosne savjete. Pritom će, kako je objavljeno, MUP uključiti maksimalan broj policajaca, kao i uređaje i opremu koja se koristi za nadzor prometa.

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna, stoga policija apelira na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Zbog učestalih prometnih nesreća, očekivanog porasta broja vozila na prometnicama u vrijeme nadolazećih blagdana, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, policija sve sudionike u prometu upozorava da se pridržavaju prometnih propisa.

Istra Inspirit osvojio nagradu Europske mreže kulturnog turizma

Dovršena izgradnja ceste od Garbine do Valkarina