in

Oluja na cijeloj obali, vjetar čupa stabla, kiša natapa Istru

Grožnjan - Foto Neverin/Emanuela Biondić

Sukladno očekivanjima i meteorološkim upozorenjima ekstremno vrijeme u nedjelju je zahvatilo Istru, ali i ostatak obale diljem Jadrana.

Odron na ulazu u Grožnjan/Emanuela Biondić

Puše jako jugo, lokalno s olujnim i orkanskim udarima. Naša postaja u Labinu tako je zabilježila udar od čak 149 km/h, dok uz obalu jaka plima, valovi i vjetar pričinjavaju probleme, naročito na istočnoj obali Istre.

Opatija:

Kiša i dalje neumorno pada na većem dijelu područja, a do 14:30 h najviše kiše palo je u Žužićima kod Tinjana, čak 99 mm. U tom su mjestu i vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode iz privatnih objekata.

Nabujala Mirna – Ponte Porton – Foto Marino Pavlić

Iznimno obilna kiša pala je na cijeloj Pazinštini, izdvojimo postaju u gradu Pazinu s 86 mm. Od ostalih postaja spomenimo Labin (60 mm), Vodnjan (55 mm), Buje (51 mm) i Rovinj (47 mm).

Rastu i vodostaji rijeka. Pazinska jama se začepila uz nagli porast razine vode, a voda je došla do Pazinskog krova koji više nije slap. S obzirom na to da se u nastavku dana očekuje još kiše, jaka poplava nije isključena.

Intervencija u Žužićima – Foto Petar Radovan

Pazinski krov:

Nabujala je i rijeka Raša čiji je vodostaj u 12:50 h prema podacima Hrvatskih voda iznosio 528 cm, ali već sat vremena je u postupnom padu. Raste i vodostaj Mirne, ali zasada ne prijeti izlijevanjem iz korita.

Naglo jačanje vjetra prije fronte, dio Trogira pod morem

Nedjelja je donijela najjače jugo dosadašnjeg tijeka godine na dijelu Jadrana. Primjerice, najjači udari na Palagruži dosežu orkanska 143 km/h. U Splitu, prema službenim podacima DHMZ-a, udari dosežu 108 km/h, a na Zvjezdanom selu Mosor 104 km/h, piše Dalmacija Danas.

Do 14 sati glavnina oborina je pala na sjevernom Jadranu. Pojedine lokacije u Istri i na otoku Cresu dobile su preko 90 litara kiše po kvadratnom metru.

Dalmacija je do spomenutog termina dobila tek manje količine kiše, no hladna fronta brzo se približava s područja Italije, već je zahvatila otvoreno more, gdje ima jačih grmljavinskih pljuskova. Fronta će sljedećih sati zahvatiti veći dio Dalmacije donoseći prolazne neverine.

O toplini današnjeg dana najbolje govori podatak da su najviše dnevne temperature zraka čak u Zagori prelazile 15°C, a na jugu Dalmacije ponegdje je bilo ekstremno visokih 20°C za ovaj dio godine. Dolaskom hladne fronte malo će osvježiti, a večeras je iznad 1300 metara moguć snijeg. Jugo će zamjetno oslabiti.

Jutros se dio Omiša našao pod morem, javila je Dalmacija danas. Nizak tlak i lunarna plima uz olujan i orkanski vjetar južnog i jugozapadnog smjera uzrokovali su rast razine mora, pa je veći dio Omiša završio poplavljen. Tijekom noći je na širem splitskom području bilo i kiše.

Kremenje/Neverin/Emanuela Biondić
Nabujala Mirna – Ponte Porton – Foto Marino Pavlić
Nabujala Mirna – Ponte Porton – Foto Marino Pavlić

turitičko ugostiteljska škola antona štifanića poreč

POREČ: TUŠ A. Štifanića opet uvodi online nastavu

(Ne)Poštivanje mjera u Hrvatskoj: U 10 dana inspektori ispisali oko milijun i pol kuna kazni