in

 Općina Kaštelir-Labinci proslavila 79 godina slobode i 27. rođendan

Svečana sjednica za Dan oslobođenja i Dan općine - Foto Općina Kaštelir Labinci

Uz državnu i istarsku himnu, u izvedbi dua Little Whisper, u četvrtak 25. travnja 2024. u Društvenom domu Kaštelir započelo je svečano obilježavanje Dana Općine Kaštelir-Labinci i Dana oslobođenja Općine Kaštelir-Labinci. Oba dana u ovoj se općini uvijek obilježavaju istog datuma, pa je tako općina proslavila 27. rođendan dok se istodobno odala počast i poštovanje svima koji su prije 79 godina, 1945., sudjelovali u oslobođenju Kaštelira i Labinaca nakon Drugog svjetkog rata. 

Đulijano Petrović - foto Općina Kaštelir Labinci
Đulijano Petrović – foto Općina Kaštelir Labinci

Istog dana povodom obilježavanja Dana osolobođenja delegacija je položila cvijeće na spomenik u spomen parku Kaštelir te se na taj način sa zahvalnošću i pijetetom prisjetila svih onih koji su dali svoje živote u ratnom vihoru prije skoro osam desetljeća, kako bismo danas živjeli u slobodnom i demokratskom društvu.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik općinskog vijeća Ivan Legović, a obilježavanje Dana Općine Kaštelir-Labinci i Dana oslobođenja Općine Kaštelir-Labinci nastavilo se prigodnim govorima i programom uz brojne uzvanike među kojima su bili saborski zastupnici Katarina Nemeth, Sanja Radolović, Emil Daus i Marina Lerotić,  zamjenica župana Istarske županije Jessica Acquavita, gradonačelnici, načelnici i delegacije istarskih gradova i općina, sudionici Narodnooslobodilačkog i Domovinskog rata, općinski vijećnici te predstavnici  gospodarstva i udruga u Općini Kaštelir-Labinci. Nakon što su mališani iz Dječjeg vrtića Kaštelir izveli svoju točku, okupljenima se obratio načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović koji je, među ostalim, istaknuo kako je iza ovogodišnje proslave period značajnih postignuća koja su  općinu unaprijedila na svim razinama, zbog čega mještani mogu reći da žive u općini koja nezaustavljivo ide naprijed putem održivosti, razvoja ruralnog turizma i općenito nastojanja da za svakoga bude mjesto u kojem se živi ugodno i po mjeri čovjeka. 

foto Općina Kaštelir Labinci
Ivan Legović – foto Općina Kaštelir Labinci

– Fokus nam je na sredstva dostupna u EU fondovima. To nam omogućava realizaciju zacrtanih projekata, što inače ne bi bilo izvedivo, s obzirom na skromne financijske mogućnosti općinskog budžeta. No stara, mudra izreka kaže da gdje ima volje ima i načina, i mi ga uvijek pronađemo jer želimo kontinuirano opravdavati povjerenje koje su nam dali naši sumještani. Tu smo da bi svi osjetili i doživjeli boljitak kroz konkretne aktivnosti, i zato djelima stojimo iza svake svoje riječi. U vremenima globalne krize ići naprijed često nije nimalo lako i jednostavno, no naši ljudi i kaštelirski kraj koji toliko volimo, najsnažniji su nam motivatori da iznađemo način za napredak – rekao je u svom govoru načelnik Petrović navodeći i ključne realizirane projekte, poput infrastrukturnih, proširenja dječjeg vrtića ili onih kojima se prostori u općinskom vlasništvu preuređuju i stavljaju na raspolaganje cijeloj lokalnoj zajednici.

Uslijedio je video u trajanju od osam minuta u kojem su okupljeni kroz živopisne kadrove i emotivnu glazbu, uz naglasak na važnost zajedništva i podrške, imali priliku vidjeti presjek realiziranih projekata, kao i onih koji su u tijeku i budućih u koje će Općina krenuti u doglednom roku. Program je nastavljen recitacijom pjesme u izvedbi učenica Osnovne škole Jože Šurana Višnjan Područne škole Kaštelir, Hane Dujmović i Lane  Ružić te je potom Erik Petrović, učenik 7. razreda Osnovne škole Jože Šurana Višnjan Područne škole Kaštelir, ujedno i učenik 6. razreda Umjetničke škole Poreč, pokazao svoja umijeća sviranja harmonike, nakon čega je Vokalna etno skupina NIGRIGNANUM, koja djeluje pri Zajednici Talijana Labinci, izvela dvije skladbe. Jednu je skladbu na harmonici izveo i David Pršurić, učenik 5. razreda Umjetničke škole Poreč, nakon čega su mu se pridružili i mladi harmonikaši Erik Petrović, Lucia Janko i Arian Matić te oduševili sve prisutne prezentacijom glazbenih vještina kroz melodiju ” Harmonikaši sviraju Jazz”.

Općina Kaštelir-Labinci proslavila 79 godina slobode i 27. rođendan - Foto Općina Kaštelir Labinci
Općina Kaštelir-Labinci proslavila 79 godina slobode i 27. rođendan – Foto Općina Kaštelir Labinci

Obilježavanje Dana Općine Kaštelir-Labinci i Dana oslobođenja Općine Kaštelir-Labinci završilo je prigodnim domjenkom koji je Općina upriličila zajedno s Turističko-ugostiteljskom školom Antona Štifanića iz Poreča.

ilustracija policija mup motor motociklist policiajac

U subotu u cijeloj Istri prometna akcija nadzora vozača mopeda i motocikala

petar brajković

POREČ: Još jedna medalja za Petra Brajkovića – Osvojio titulu državnog prvaka iz matematike sa stopostotnom učinkovitošću