in

Općina otvara jaslice, Nezavisna lista „Volim Kaštelir“ to smatra promašenom investicijom

U Kući Djeda Mraza smjestit će se jaslice

Općina Kaštelir-Labinci ovog ljeta planira otvoriti jednu jasličku skupinu za najviše 14 djece, koju će smjestiti u prizemlje zgrade gdje se nalazi popularna Kuća Djeda Mraza. Doznajemo to od načelnika Enija Jugovca, koji je rekao da su u ovogodišnjem proračunu za preuređenje tog starog zdanja osigurali 370 tisuća kuna. Jaslice će djelovati pod kapom porečkog Talijanskog dječjeg vrtića „Paperino“ koji će osigurati dio opreme. Kuća Djeda Mraza će ubuduće, umjesto dosadašnjeg prizemlja i prvog kata, koristiti samo gornju etažu.

-Priprema projekta je u tijeku, radovi moraju biti gotovi u lipnju, pa bi jaslice trebale biti u funkciji već na ljeto. Otvaranje jaslica pokazala se trenutno kao najveća potreba u općini, zapravo najveći problem, jer roditelji zaista nemaju gdje ostaviti svoju djecu. Nema baš više baka-servisa, veli nam Jugovac.

Kako bi skupili novce za opremanje jaslica, koje će imati oko sto četvornih metara, obratili su se s molbama za sufinanciranje hotelijerskim tvrtkama Plavoj laguni i Valamar Rivieri, ali traže i druge sponzore.

Postojeći dječji vrtići, smješten u sklopu osnovne škole, ima 42 mališana u dvije mješovite skupine. Jaslica ondje nema.

-Ove će jaslice biti privremeno rješenje. Naime, u tijeku je natječaj za projektiranje novog vrtića s jaslicama u Labincima, koji će nas koštati oko milijun eura. No, sami to ne možemo financirati, nego čekamo odgovarajući natječaj iz EU fondova. Stoga novi vrtić i jaslice sigurno neće biti izgrađeni ni za dvije godine. Nismo toliko mogli čekati, pa smo se odlučili na otvaranje jedne jasličke grupe kako bismo pomogli mještanima, objasnio je Jugovac.

Upravo zbog plana gradnje potpuno novog vrtića tom privremenom rješenju usprotivili su se prigodom donošenja proračuna za ovu godinu vijećnici Nezavisne liste „Volim Kaštelir“ nositelja Marka Knezocija. Jugovac je rekao da se ne radi o promašenoj investiciji, niti bačenom novcu, jer će jednog dana prizemlje zgrade u koje će uskoro useliti privremena jaslička grupa biti dodijeljeno nekoj drugoj udruzi ili organizaciji.

No, Nezavisna lista ima drugačije stajalište, koje su, osim na vijeću krajem prosinca kad se donosio proračun, javno iznijeli na svojoj Facebook stranici. Trojica vijećnika tražili su da se iznos za privremene jaslice skine iz proračuna, istaknuvši da je „ulazak u projekt preuranjen i nedovoljno pripremljen. Funkcioniranje jaslica veže za sebe i niz troškova koji su trenutno nevidljivi, a odnose se na naknade za priključke, povećanje snage napajanja, angažiranje djelatnika i opreme na oslobađanju prostora za početak radova, te opremanje nove pozicije za smještaj umirovljenika koji se trenutno druže u prostoru budućih jaslica.“

K tome, nezavisni su vijećnici istaknuli da dostavljeni troškovnik za jaslice nije kvalitetno pripremljen, te da će na kraju projekt rezultirati neočekivano većim troškovima.

-Iz troškovnika je zbog nedostatka pojedinih elemenata, soba, trijaža, posebnih pregrada i ostale opreme vidljivo da ne prati važeći Pravilnik i normative za uređenje i izgradnju jasličkih skupina te smatramo da je u konačnici upitno njegovo stavljanje u funkciju i ishođenje potrebnih dozvola. Dostavljeni troškovnik u iznosu od 352.000 kuna s PDV-om, odnosno po kvadratu oko 500 eura, daleko je ispod procjene. Iz njega je vidljivo da se ne planira ojačati ili mijenjati postojeća međukatna konstrukcija, čime će gornji kat postati neupotrebljiv. Smatramo i da je besmisleno planirati preuređenje spomenutog prostora kad smo planirali sredstva za izradu projektne dokumentacije za novu zgradu dječjeg vrtića i jaslica. Pitanje je sada je li financijski opravdano uložiti prethodno spomenutih nerealno prikazanih 360.000 kuna, a koji će po dovršetku projekta prerasti u iznos od oko 500.000 kuna i to na rok od četiri do pet godina, kada će se izgraditi novi vrtić, smatraju vijećnici s Nezavisne liste „Volim Kaštelir.

Spomenuli su i preseljenje umirovljenika, koje nitko nije prethodno ni obavijestio o novim planovima za njihov prostor. Tu je i nadaleko hvaljena Kuća Djeda Mraza, napisali su oni u svom amandmanu, koja će izgubiti dio svog prostora.

-Ova investicija nije kvalitetno pripremljena, ni predstavljena na Općinskom vijeću ili odboru te po načelu dobrog gospodara mi to ne možemo podržati. Nismo protiv izgradnje jaslica, dapače, pružit ćemo svu moguću potporu za što skoriju realizaciju projekta izgradnje novog vrtića i jaslica u Labincima, zaključili su vijećnici Marko Knezoci, Ivica Sinčić i Mitja Soldatić.

Druga ekipa Rukometnog kluba Poreč izgubila od Umaga

ODBOJKA: Porečanke u Splitu izgubile 3:0