in

Općina Tar-Vabriga jedina u Hrvatskoj ima vlastiti odjel za izdavanje građevinskih dozvola

Foto: Tanja Kocijančić

Prvog dana ove godine u Općini Tar-Vabriga počeo je s radom zasebni odjel za izdavanje akata za gradnju, smješten u novom dijelu općinske uprave. Po tome je ova općina jedinstvena u Hrvatskoj, jer se takvi uredi nalaze mahom u gradovima.

Taj je odjel općina otvorila temeljem sporazuma s Istarskom županijom o preuzimanju povjerenih poslova iz samoupravnog djelokruga županije, te uz suglasnost ministarstava graditeljstva i uprave. Zahtjev za preuzimanje ovih poslova – izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola, drugih akata vezanih za gradnju te provedbu dokumenata prostornog uređenja – općina je predala još u prosincu 2015. godine, a sporazum je sklopljen točno tri godine kasnije.

Radi se o odlično pozicioniranoj općini, odmah do mora, gdje se nalaze turističko naselje Lanterna, mnogobrojne kuće za odmor i luksuzne vile, privatni kampovi i smještaj u kućnoj radinosti. Upravo zbog snažno razvijene turističke djelatnosti i općenito atraktivne pozicije mnogo se i stalno gradi i puno investira. Zanimanje investitora, domaćih i stranih, zapravo raste iz godinu u godinu. Stoga je općina zaključila da bi im trebala olakšati i ubrzati izdavanje svih dokumenata za gradnju.

-Na području naše općine puno se gradi i stoga smo odlučili da je najbolje imati vlastiti ured, koji će biti brži i efikasniji, rekao nam je načelnik Nivio Stojnić.

Otvaranjem ovog odjela Tar je preuzeo velik broj predmeta iz županijskog ureda u Poreču, pa stoga posla ne fali. Sve su se procedure značajno ubrzale, nema više šetanja investitora na relaciji Poreč – Tar zbog svakog papira ili promjene podataka. Zbog toga što svi dokumenti koštaju, kao i legalizacija za koju valja izdvojiti značajna sredstva, u ovoj općini smatraju kako će se ured sigurno financirati sam od sebe i dobro puniti proračun.

Pokretanjem ovog odjela otvorena su dva nova radna mjesta, dok su ostali preraspoređeni i već su bili zaposleni u općinskoj upravi. Pa tako u njemu rade Ivan Zgrabljić kao voditelj i pomoćnik općinske pročelnice, zadužen za prostorno uređenje, gradnju i komunalni sustav, zatim Natalija Stepić kao savjetnica iz istog djelokruga rada, viši stručni suradnik za pravne poslove Marino Marković, viši stručni suradnik za komunalni sustav, javnu nabavu i tehničke poslove Marko Knezoci, te viša referentica za prostorno uređenje i gradnju Višnja Marić Čižmešija.

Kako u postojeće dvije općinske zgrade nije bilo mjesta, kupljena je susjedna, koja se nalazi odmah do pošte i jedne općinske zgrade, u kojoj je nekoć bila slastičarnica. Prvi je kat preuređen za potrebe novog odjela, koji raspolaže s tri ureda i dvije pomoćne prostorije. Preuređenje je stajalo oko 212 tisuća kuna bez PDV-a.

Pri kraju je i obnova prizemlja, koje će ponovno biti preuređeno u slastičarnicu, što je općinu koštalo 180 tisuća kuna bez PDV-a. Tim će lokalom upravljati općinska tvrtka Momperlon.

Bogat rukometni vikend – Sutra Porečani dočekuju Spačvu iz Vinkovaca

VIŠNJAN: Korado Korlević o asteroidima i kometima večeras u Palači Miani