in

Orkanska bura prevrnula kamion i prekinula promet. Stiže snijeg, ponegdje i obilan

Foto Pixabay - Roberto Barresi - Ilustracija

Zbog prevrtanja teretnog vozila prekinut je promet na državnoj cesti DC27 Gračac-Obrovac. Obilazak je državnom cestom DC1 Gračac-Knin, javlja HAK u svom izvještaju o stanju u prometu.

Kolnici su mokri i skliski od kiše u Slavoniji, Lici i Dalmaciji, u ostalom dijelu zemlje mjestimice samo vlažni. Mogući su odroni. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije.


Zbog vjetra, za sav promet zatvoreni su:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • Paški most i
  • Krčki most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice;
  • A7 na dionici Škurinje-Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Istramet: Stiže rana zima, u dijelove Balkana i obilniji snijeg

Sinoptička situacija u Europi u idućim danima značajno će se promijeniti. Stiže nam prava rana zima!

Zahvaljujući razvoju anticiklonalnog bloka između Velike Britanije i Islanda, u naš dio Europe prodrijet će velika količina hladnog zraka. Temperature zraka pasti će ispod prosjeka u cijeloj središnjoj i istočnoj Europi, a odstupanje će najizraženije biti u središnjem Balkanu uz temperature zraka i do 10 °C ispod prosjeka. Jutarnje temperature zraka početkom idućeg tjedna u gorju bi se mogle sniziti na -10 °C, a u našem području i do -5 °C.

Prodor hladnog zraka bit će vrlo žestok, a pritom će doći i do stvaranja ciklone, međutim južnije u odnosu na naše krajeve da bi uzrokovala značanije oborine. Ciklona će se vjerojatno razviti u južnom Jadranu, a zatim se brzo premještati prema istoku preko Grčke. U takvoj situaciji obilniji snijeg očekuje središnje dijelove Balkana, a zatim s daljnjim premještanjem ciklone i istočnu Europu gdje će se susreti vrlo hladan zrak polarnog porijekla i vlažan zrak s juga Europe. Najviše snijega očekuje Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku, Baltičke zemlje i zapad Rusije.

Temperature zraka zadržat će se ispod prosjeka u našem dijelu Europe 10-ak dana, a možda i dulje. Iako značajnije oborine ne treba očekivati, mnoge će obradovati višednevna bura i jak mraz, piše Istramet 22. studenog 2023.

NE DIRAJ FOTKU

Ulovili i kaznili dvojicu lijenih poštara. Onom u Istri našli 400 neisporučenih pošiljaka

Foto Turistička zajednica Vrsar

VRSAR – FUNTANA: U petak edukacija za iznajmljivače privatnog smještaja