in

OSTAJE OTVORENA ZA SVE GRAĐANE: Plaža Špadići do lipnja u novom ruhu vrijednom 4 milijuna kuna

Plaža u Špadićima uskoro dobiva nove sadržaje/Tanja Kocijančić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je danas ugovore o izvođenju radova na uređenju plaže Špadići s predstavnikom izvođača – zajednice ponuditelja Adriaing Kopar i Adriaing Buje, Nenom Filipinom, te predstavnikom stručnog nadzora V.T.M. Armandom Benazićem. Uz njih, na potpisivanju su bili prisutni i pročelnik upravnog odjela za komunalni sustav Marino Poropat i direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, priopćila je danas gradska uprava.

Grad je za uređenje ove plaže od Ministarstva turizma dobio gotovo pola milijuna kuna bespovratnih sredstava, a s dodatnih milijun i pol kuna uređenje će financirati TZ. Ukupna vrijednost investicije je 4,3 milijuna kuna + PDV.

– Ovo će biti već osma gradska plaža koju uređujemo. Osim toga, ovom velikom investicijom zatvaramo ciklus vrlo intenzivnog ulaganja u područje Špadići-Materada, te se ovim putem posebno zahvaljujem stanovnicima tog dijela grada na strpljenju i razumijevanju. Samo u zadnje 2,3 godine smo na tom području uredili plažu Materada, uređen je hotel Park, srušen je bivši Servo Mihalj – 30 godina star problem napuštenog i nikad dovršenog hotela, trenutno se uređuju nekadašnji bungalovi Luna, a nakon što je lani već uređena plaža, te je postavljena i nova infrastruktura poput vodovoda i plina, nanizao je gradonačelnik.

Plaža posebno prilagođena osobama s invaliditetom

Na novoj će se plaži sanirati postojeće sunčalište od betona i škrilje tako da će se postaviti novi završni pokrov, izgradit će se i dio nogostupa uz glavnu prometnicu, projektirat će se „zeleni džepovi“ s grmljem i raslinjem mediteranskog karaktera u obliku žardinjera, plaža će se dohraniti kamenim oblutcima, dotrajale ograde zamijenit će se novima, postavit će se pametna klupa s wi-fijem, ugraditi dva „pametna“ tuša te kante za razvrstavanje otpada, a postojeći objekt pretvorit će se u sanitarni čvor (muški, ženski i za invalide).

U projektu se posebno vodilo računa o osobama s invaliditetom, pa će se u sklopu radova za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću izraditi pristup moru, jedna od dvije novouređene svlačionice bit će prilagođena navedenoj skupini, a na plaži će se ugraditi i taktilne površine za osobe s invaliditetom i slabim vidom.

– Plaža će, kao i sve porečke plaže, biti dostupna svima, jednako kao i plaže koje uređuju hotelske kuće. Čitamo posljednjih dana kako se neke jedinice lokalne samouprave susreću s brojnim slučajevima uzurpacije pomorskog dobra. Na sreću, zahvaljujući dobrom prostornom planiranju ali i čuvanju našeg obalnog pojasa te kvalitetnom gospodarenju, Poreč takvih problema nema. Drago mi je da svi skupa to i štitimo, te pametno ulažemo u uređenje dobra koje svi koristimo. Vjerujem da će uređenje ove plaže najviše koristiti Porečankama i Porečanima koji tradicionalno tamo odlaze na more, ali i brojnom obiteljskom smještaju koji postoji u naselju Špadići i okolnim naseljima. Sve dosad uređene plaže naišle su na iznimno pozitivne reakcije korisnika i to nam govori da idemo u dobrom smjeru, rekao je Peršurić.

Direktor TZ Poreč pohvalio je ulaganje u jedan od najvažnijih resursa – plaže.

– Poboljšanje uvjeta boravka gosta u destinaciji bi trebala biti naša glavna misija. Ova će plaža sigurno utjecati na zadovoljstvo stanovnika i gostiju, ali i revalorizirati cijene smještajnih objekata. U narednom ćemo periodu razgovarati o oplemenjivanju plaža opremom za najmlađe, jer se pozicioniramo kao destinacija aktivnog, ali i obiteljskog odmora, rekao je Velenik.

Planirani dovršetak radova je početak lipnja 2019. godine.

Požar u Mekišima kod Kaštelira izazvao kvar na Yugiću

Općina Tar-Vabriga darovala svojim ženama izlet na sajam cvijeća Ortogiardino