in

Oštećena kulturna baština u Poreču: Na hitnom sastanku odlučeno da će se uklonjeni austrougarski izlog restaurirati

Foto Grad Poreč

Povodom jučerašnjeg uklanjanja austrougarskog drvenog izloga u ulici Decumanus, jučer su nadležni iz Grada Poreča odmah izašli na teren i u kontaktu s nadležnima utvrdili razmjer štete na objektu. Gradonačelnik Loris Peršurić je sazvao hitan sastanak koji je upravo završen, a na kojem su, uz njega, nazočili Robert Daka, korisnik navedenog prostora, Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, Marino Poropat, pročelnik i Ivana Frleta, voditeljica odsjeka za prometno i komunalno redarstvo, Upravni odjel za komunalni sustav.

„Mogu potvrditi da je na sastanku utvrđeno da je došlo do neosporive greške vlasnika objekta, te da je iz odluke Konzervatorskog odjela vidljivo da je izlog od povijesnog značaja i da se kao takav ne smije ukloniti.

Iako je riječ o jednoj izuzetno teškoj i nelagodnoj situaciji za sve aktere, moram naglasiti da je vlasnik objekata, gospodin Daka, više puta izrazio svoje duboko žaljenje za učinjeno, te spremnost na suradnju s nadležnim tijelima te restauraciju sačuvanih elemenata povijesne stolarije koja je uklonjena, o vlastitom trošku. Inače je suradnja s gospodinom Dakom do sad bila uvijek korektna, jer se radi o osobi koja je poštivala propise i odluke, vezano za poslovanje u starogradskoj jezgri.

Osobiti je žal jer je ovo veliki udarac na baštinu Poreča i zajednicu, jer smo grad čija je starogradska jezgra jedna od njegovih najvećih vrijednosti, te privlači brojne goste i osigurava egzistenciju brojnim porečkim obiteljima. Osobito kad se tako nešto dogodi u jeku najveće obnove starogradske jezgre i kulturnih spomenika koju naš grad prolazi.

Grad Poreč sa svojim ustanovama kontinuirano radi na očuvanju kulturne i povijesne baštine Poreča, što je vidljivo i na spomenutoj obnovi starogradske jezgre grada – Muzeja, Eufrazijeve bazilike, Marafora, Romaničke kuće, Kuće dva sveca, Crkve Gospe od Anđela, koje se trenutno provode, a na tome ćemo inzistirati i dalje.“ rekao je gradonačelnik.

U Višnjanu danas, 24.3, predavanje „Izgladnjivanjem protiv raka, što kaže evolucija?“

teretana vli jože invalidi trening tanja kocijančić

POREČ nastavlja s projektom “I ja mogu trenirati” – Sada sve osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu trenirati besplatno