in

POREČ nastavlja s projektom “I ja mogu trenirati” – Sada sve osobe s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogu trenirati besplatno

Foto Tanja Kocijančić

Jučer je u teretani za osobe s invaliditetom (kraj Sportske dvorane Veli Jože) u Poreču predstavljen nastavak projekta “I ja mogu trenirati” kojim se omogućuje osobama s invaliditetom nastavak vježbanja pod stručnim vodstvom i nakon završenog EU projekta. Na presici su govorili   gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednica Društva invalida Nataša Basanić Čuš I čelnik Body building kluba Veli Jože Dalibor Jakovčić.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Naime, BBK „Veli Jože“, zajedno s partnerom Gradom Porečom, provodio je EU projekt “I ja mogu trenirati” koji je značajno doprinio lokalnoj zajednici – uključio osobe s invaliditetom u zajedničke prilagođene treninge s članovima Bodybuilding kluba “Veli Jože”, organizirao savjetovalište o zdravom načinu prehrane te otvorio prvu teretanu na otvorenom za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Nastavkom ovog projekta, naglasio je Jakovčić, umjesto dosadašnjih 35 osoba trenirati će moći baš sve osobe s invaliditetom s područja Grada Poreča koje to žele. I to, naravno, besplatno.

BBK Veli Jože na natječaju Grada Poreča za financiranje udruga za nastavak ovog projekta dobio je 80.000 kuna kojima će se i dalje financirati stručno vođenje treninga, odnosno plaće trenera i fizioterapeuta (Dalibor Jakovčić I Bruno Garbac). Cilj je project dići na još veću razinu i sve osobe s poteškoćama u razvoju intergrirati u društvo.

Velika je novost, istaknuto je na presici, što će se im se pridružiti i djeca s poteškoćama u razvoju koja pohađaju Posebni odjel pri Osnovnoj školi Poreč. Roditelji su to objeručke prihvatili i mnogi su izrazili želju dovoditi svoju djecu na treninge.

Predsjednica Društva invalida Nataša rekla je da su njihovi članovi odlično prihvatili ovaj project I da velik broj njih tenira. Projekt je pokazao svoju održivost I oprevdanost, te se proširuje i na djecu s različitim poremećajima u razvoju. Roditeljima je omogućeno da se jave individualno Jakovčiću i dogovore vježbe dok se dijete na adaptira. Ovo je posebna kvaliteta za osobe s inva jer su dosad imali različite sadržaje, a bavljenje sportom na ovaj način nisu imali.

Gadonačelnik je naglasio da projekt “I ja mogu trenirati” neće stati nego se i dalje nastaviti. Trajao je tri godine i htjeli su da se nastavi. Peršurić se zahvalio svima koji su doprinijeli ovom projektu. Želja je bila stvoriti svima iste uvjete u treniranju I što više ih integrirati u zajednicu. Više nikakvih limita nema pa se stvarno svi mogu javiti i pridružiti treninzima.

Podsjetimo kako je sve počelo – BBK „Veli Jože“ na čelu s Daliborom Jakovčićem prijavio se na natječaj Europskog socijalnog fonda projektom „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport“ pod nazivom „I ja mogu trenirati“, za što je krajem 2018. dobiveno gotovo milijun i pol kuna. Projekt je službeno okončan krajem 2021.

Opći cilj projekta kod osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju bio je podići svijest o potrebi bavljenja sportom. Projekt je imao nekoliko faza – prva se odnosila na mali građevinski zahvat u sklopu SRC-a „Veli Jože“ kojim je napravljen plato od 400 kvadrata sa spravama i uređen je prilaz za osobe s invaliditetom. Nakon toga uslijedilo je rad s najviše 31 osobom s invaliditetom s kojima su radili stručnjaci – kineziolozi, nutricionist i fizioterapeut. Bilo je i prilagođenih treninga za djecu s invaliditetom i poteškoćama u razvoju, pa su tako postignuti zaista zavidni rezultati. Interes osoba za invaliditetom za vježbanjem od prvog je dana bio neočekivano velik i zahvaljujući novcem iz proračuna sada će se i nastaviti.                                                           

Foto Grad Poreč

Oštećena kulturna baština u Poreču: Na hitnom sastanku odlučeno da će se uklonjeni austrougarski izlog restaurirati

poreč nova riva

USLUGA POREČA poručuje: Sat za Zemlju je sat za budućnost generacija – Isključite sva svjetla!