in

Ovo su pravila po kojima će kafići i restorani raditi od ponedjeljka

Ilustracija

Nakon tri mjeseca, u ponedjeljak se otvaraju terase ugostiteljskih objekata, najavio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Uz to, u sklopu novih popuštanja mjera omogućit će se i treninzi u zatvorenim prostorima, uz pridržavanje epidemioloških mjera, piše Jutarnji list.

Sajmovi na otvorenom, za koje se najavljivalo sigurno otvaranje, opet su izvisjeli. – Nakon niza konzultacija sa svim resorima, od 1. ožujka omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima uz određene mjere. Omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima, ali o tome će detaljnije izvijestiti Nacionalni stožer – rekao je Plenković.

Iako će se detalji oko epidemioloških mjera službeno predstaviti sutra, Jutarnji list neslužbeno doznaje koja pravila očekuju kafiće i restorane. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Nije ograničen broj gostiju

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom. Broj gostiju za stolom neće se ograničavati, ali s obzirom na to da je nužan razmak, jasno je da neće biti moguće da se za stolovima okuplja veći broj ljudi. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak.

Sama otvaranja dolaze u nezgodnom trenutku jer bilježimo porast broja novooboljelih nakon višetjednog pada koji nas je doveo na prvo mjesto u Europskoj uniji. Na pogoršanje epidemiološke situacije osvrnuo se i premijer Plenković koji je rekao da se još uvijek ne zna zašto je došlo do povećanja broja oboljelih.

– Brojke su nam dosad padale, a u odnosu na prošli četvrtak sada bilježimo određeni porast. U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci. U svakom slučaju, moramo zadržati velik oprez. Uz Dansku smo zemlja koja ima najmanje zaraženih od koronavirusa. Na tom tragu dobro je da je smanjen broj oboljelih i hospitaliziranih, no i dalje sve zahtijeva veliki oprez – istaknuo je Plenković.

Unatoč odluci premijera i Nacionalnog stožera civilne zaštite, neke županije već su najavile da će pričekati s otvaranjem terasa. Prvenstveno je riječ o jugu zemlje, konkretno o Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, plan tog lokalnog Stožera je da se ne otvore ugostiteljski objekti u Konavlima, Dubrovniku i okolici, dok će se od toga vjerojatno izuzeti dijelovi županije koja ne bilježi porast broja, primjerice neretvanska dolina i Korčula, piše Jutarnji u četvrtak navečer.

GOSTI MOGU U KAFIĆ SAMO NA WC I S MASKOM

Radno vrijeme
Ugostiteljski objekti moći će raditi i držati otvorene terase najkasnije do 22 sata, a s radom mogu početi u 6 sati ujutro. U periodu od 22 do 6 sati na snazi ostaje zabrana rada i točenja alkohola.

Obavezan razmak
Kao i prije uvođenja mini-lockdowna, na terasama će morati biti osiguran razmak između stolova od najmanje 3 metra, a razmak među gostima različitih stolova 1,5 metra. Terasa neće smjeti biti ograđena pleksiglasom, već će morati biti otvorena i s osiguranim strujanjem zraka.

Glazba
Na terasama neće smjeti biti uključeni zvučnici niti će se smjeti puštati glazba.

Ulazak u unutrašnji dio

Gosti će moći ući u kafić samo ako moraju na toalet, i to s maskom.

Vodnjanski IT div Infobip dobitnik još jedne međunarodne nagrade

Dio Novigrada bez vode 26. veljače