in

PAZIN – BUJE – UMAG: Edukacija u cilju zaštite naših nonića

Foto Policijska uprava istarska

U Pazinu, Bujama i Umagu policija educirala građane kako se zaštititi od raznih oblika prijevara

U sklopu preventivnog projekta pod nazivom ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” policijski službenici zaduženi za poslove prevencije u suradnji s Istarskom županijom, odnosno jedinicama lokalne samouprave tijekom proteklog tjedna održali su edukacije kojima je cilj smanjiti prijevare starijih osoba.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

Dana 26. rujna 2022. održana je edukacija građana u Spomen domu u Pazinu, 29. rujna održana je edukacija u Pučkom otvorenom učilištu u Bujama, a 30. rujna u Pučkom otvorenom učilištu u Umagu, kojom prilikom su policijski službenici pojasnili najčešće oblike prijevara te savjetovali osobe kako trebaju postupiti u slučaju da posumnjaju kako je riječ o prijevari. Prilikom edukacije građani su se aktivno uključili u raspravu te iznosili vlastita iskustva pokušaja prijevare putem mail poruka.

Foto Policijska uprava istarska
Foto Policijska uprava istarska

Podsjetimo, Policijska uprava istarska nedavno je predstavila preventivni projekt usmjeren na zaštitu osoba u ”zlatnim godinama”, pod nazivom ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće”, koji je nastao u suradnji s Istarskom županijom i Radio Istrom koja je izradila radijske spotove u kojima se građane upoznaje s najčešćim oblicima prijevara. Osim toga, policijska uprava napravila je i preventivni letak na hrvatskom i talijanskom jeziku koji će se distribuirati u ordinacijama obiteljske medicine, ljekarnama, čitaonicama i na drugim lokacijama koje posjećuju starije osobe.

Preventivnim projektom nastoji se smanjiti broj kaznenih djela prijevare na štetu starijih osoba, senzibilizirati osobe starije dobi i širu javnost na navedenu problematiku, senzibilizirati osobe koje brinu o starijim osobama da razvijaju s njima odnos povjerenja te demotivirati počinitelje na daljnje činjenje kaznenih djela na području Istre, s obzirom da su starije osobe upozorene na opasnost, kao i potaknuti osobe koje su bile žrtve prijevara da to prijave jer velik broj njih, zbog srama i straha od osude obitelji i okoline, nikome ne govori što im se dogodilo.

Izvor PU istarska

Svjetski dan turizma - Foto TZ Poreč

Ovako je bilo na proslavi Svjetskog dana turizma u Poreču uz glazbu, ples, sajam i rekreaciju

špina voda

Bez vode 4. listopada dio Tara, Vabrige i Poreča