in

Pazin muku muči s migrantima – Stanovnici se ne osjećaju više sigurno

Pazin - Foto Turistička zajednica središnje Istre

Grad Pazin posljednjih je mjeseci, a naročito proteklih dana, postao jedna od točaka na ruti velikog broja migranata kojima je cilj doći do susjednih država Slovenije i Italije. Jedan dio migranata zadržava se u gradskom središtu, većinom u tranziciji, te ostaju kroz jednu noć spavajući na neadekvatnim mjestima (javnim površinama ili praznim objektima). Iako do sad nije bilo incidenata, razumljiva je nelagoda dijela stanovnika Pazina koji na svojim uobičajenim mjestima za šetnju, rekreaciju, igru, posao ili prijevoz više nemaju isti osjećaj sigurnosti, navodi se u priopćenju Grada Pazina.

Načelnik PU istarske, Alen Klabot, u petak, 9. rujna, u razgovoru s gradonačelnicom Pazina Suzanom Jašić potvrdio kako policija pojačava mjere nadzora i prisustva. Građani i građanke mogu se obratiti policijskoj postaji u slučaju problema ili upita. Gradonačelnica je ujedno zatražila i što skoriji zajednički sastanak jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na migrantskoj ruti s PP Pazin s ispostavom Buzet i PU Pula na kojem bi se lokalne vlasti upoznale s protokolom, postupanjem i planovima. 

-Rješavanje ove problematike nadilazi domenu lokalne samouprave, a Grad Pazin poduzeo je korake radi zaštite svoje imovine te su početkom tjedna ispražnjeni, očišćeni i zatvoreni prazni objekti u bivšoj Vojarni u kojima borave migranti, međutim u njih je ponovo provaljeno. Nadziremo situaciju i u kontaktu smo s Policijskom postajom Pazin te s Policijskom upravom istarskom, piše nadalje u priopćenju.

Grad Pazin ističe da su mnoge istarske obitelji ili dijelovi tih obitelji s ovih prostora tijekom 20. stoljeća odlazile u migracije prema Europi i Amerikama i proživjele niz teških trenutaka na svom putu, a mnogi su na njemu ostavili i živote. Mnogi ljudi, i crni, i bijeli, i danas ostavljaju svoje kuće i spašavaju svoje živote i budućnost svoje obitelji pred ratom, gladi, prirodnim ili političkim katastrofama. Ljudski je pomoći. Ljudski je, također, osjećati strah, nelagodu i nepovjerenje. Ljudski je imati i podijeljene osjećaje. Ljudski i građanski je normalno i poželjno tražiti pomoć od nadležnih institucija. 

Gradonačelnica poziva građane i građanke Pazina na strpljenje, oprez, ali i razumijevanje. -Događa nam se nešto što se mjesecima i godinama prije događalo brojnim sredinama u Hrvatskoj, gdje lokalno stanovništvo, lokalna vlast, ali i sami migranti, trpe zbog europskih i nacionalnih politika koje nisu pružile adekvatna i sustavna rješenja, zaključuje se u priopćenju Grada Pazina.

PAZIN: Za brucoše i učenike Bablje veče + Erasmus priče

Foto - Ilustracija Policijska uprava istarska

Tehnički pregled traktora u Novigradu