in

PAZIN: Muzej i Državni arhiv otvaraju izložbu „In nomine sancte…Castrum Pisinum“

Pazin - Foto Turistička zajednica središnje Istre

Otvorenje izložbe održat će se u petak 2. lipnja u 16,30 sati na platou ispred pazinskog Kaštela.

Povodom 1040. obljetnice prvog spomena pazinskog Kaštela, Muzej grada Pazina i Državni arhiv u Pazinu priredili su izložbu naziva In nomine sancte…Castrum Pisinum.
Izložba, koja će biti postavljena ispred pazinskog Kaštela, informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za sve buduće posjetitelje, a pruža relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina.

Izložba, kao i katalog izložbe (čija je promocija planirana za jesen 2023. godine) kronološki obrađuje i prikazuje povijest Kaštela od prvog spomena 983. godine do sredine 20. stoljeća kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas. Osim kronološkog prikaza povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba i katalog donose i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe. U katalogu, kao i izložbi, predstavljana je muzejska građa Muzeja grada Pazina vezana uz povijest i značaj Kaštela, kao i arhivsko gradivo Državnog arhiva u Pazinu i Rijeci, Hrvatskog državnog arhiva te drugih arhiva Austrije, Slovenije i Italije.
Izložba i katalog izložbe financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje Istre, Državnog arhiva u Pazinu i Muzeja grada Pazina.

Otvorenje izložbe održat će se u petak 2. lipnja u 16,30 sati na platou ispred pazinskog Kaštela.

Foto POU Buje - Iacampo iz Venecije

U Momjanu nastupa Iacampo, talijanski kantautor i vizualni umjetnik

Foto Igor Gustini - HDLU Istre

Istra: Predavanje Igora Gustinija “Kratka povijest fotografije”. Poseban poziv mladima